Toeslagenaffaire

Coalitie steekt stokje voor verdere openbaarmaking notulen ministerraad

29 april 2021 11:48 Aangepast: 29 april 2021 12:49
De aanwezige ministers bij het debat over de notulen van de ministerraad. Beeld © ANP

De regeringspartijen en de SGP hebben tijdens het debat over de toeslagenaffaire voorkomen dat er nog meer notulen van de ministerraad openbaar worden gemaakt. De oppositie had daar om gevraagd omdat tot dusver alleen notulen tot en met november 2019 zijn vrijgegeven. Ook in die periode daarna is gesproken over de toeslagenaffaire.

SP-leider Lilian Marijnissen vroeg om de vrijgave van de notulen. Ze kreeg de steun van bijna de gehele oppositie. Maar die partijen hebben geen Kamermeerderheid.

Bekijk ook: Oppositie wil meer notulen, maar regeringspartijen voorkomen dat

De oppositie vroeg om de notulen omdat tot dusver alleen notulen tot en met november 2019 zijn vrijgegeven.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beladen debat over notulen ministerraad: waar moeten we op letten?

Toch stemming

VVD, CDA, D66, ChristenUnie en SGP voelen niets voor verdere vrijgave. De Kamerleden van die partijen stelden daar het belang niet in te zien van verder openbaarmaking. Volgens die partijen is er genoeg vrijgegeven en moet er voorzichtig worden gedaan met het openbaarmaken van de zeer geheime notulen van de ministerraad. Dat zou de besluitvorming in de ministerraad verder bemoeilijken.

D66-Kamerlid Rob Jetten wees er nog wel op dat de notulen waarschijnlijk openbaar worden in de parlementaire enquête, die er nog naar de toeslagenaffaire zal worden gehouden.

Hoewel al duidelijk was dat een Kamermeerderheid geen openheid wilde, vroeg Wilders toch om een stemming over het vrijgeven van de notulen. De meerderheid van de Kamer stemde tegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Notulen ministerraad: niet geven informatie aan Kamer en klagen over kritische Kamerleden

Aanwezigheid Kaag

Ook vroeg de Kamer om aanwezigheid van minister Sigrid Kaag (D66) bij het debat. In vak K zaten al premier Rutte en de ministers Koolmees, Ollongren en Hoekstra. Rutte had daar geen bezwaar tegen. Minister Kaag, die blijkbaar in de buurt was, nam daarna ook plaats in het kabinetsvak.

De Tweede Kamer zette daarna het debat verder over de notulen, waaruit duidelijk werd dat het kabinet weigert informatie te geven aan de Kamer en waar veel over kritische Kamerleden wordt gesproken.

Volg het debat live

Kijk hier live mee naar Kamerdebat over notulen ministerraad toeslagenaffaire

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore