Unieke inkijk

Notulen ministerraad worden openbaar, dit kun je verwachten

26 april 2021 07:44 Aangepast: 26 april 2021 08:51
Een bijeenkomst van de ministerraad in 2017. Beeld © ANP

De notulen van de ministerraad waarin werd gesproken over de toeslagenaffaire, worden vandaag openbaar. Dat is bijzonder omdat deze notulen zéér geheim zijn. Maar waar moeten we volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers op letten, en wat gaan we lezen? "Het zal meer inzicht geven in hoe de discussie is gevoerd: over het achterhouden van informatie en over het sensibiliseren van Pieter Omtzigt."

Roel, welke notulen worden nu openbaar gemaakt? 

"Het kabinet gaat de notulen openbaar maken van de vergaderingen van de ministerraad waarin is gesproken over de toeslagenaffaire.  

De parlementaire commissie-Van Dam kreeg vorig jaar geanonimiseerde samenvattingen van deze ministerraadnotulen. Alleen commissievoorzitter Van Dam en vicevoorzitter Attje Kuiken kregen daarnaast inzage in de volledige ministerraadnotulen. Het kabinet maakt nu beide versies openbaar. Volgens demissionair premier Rutte gaat het om een pagina of dertig."

Roel Schreinemachers Roel Schreinemachers

Waarom is het zo belangrijk dat deze notulen naar buiten komen? 

"Uit de publicatie van RTL Nieuws van vorige week die is gebaseerd op de notulen van de ministerraad blijkt dat in 2019 bewust informatie is achtergehouden over de toeslagenaffaire. Dat had als doel om betrokken ambtenaren en politici uit de wind te houden en de toeslagenaffaire zo klein mogelijk te houden. Informatie achterhouden voor de Tweede Kamer is een politieke doodzonde. Het kabinet spreekt dat tegen. Volgens demissionair premier Rutte is niks 'onoorbaars' gedaan. De enige manier om dat met zekerheid vast te kunnen stellen is om de stukken nu vrij te geven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geheime notulen: hoe de ministerraad steen en been klaagde over kritische Kamerleden

PVV-leider Geert Wilders vroeg dit weekend om ook de zogenaamde p-notulen vrij te geven. Wat zijn dat? 

"Dat zijn de persoonlijke notulen, aantekeningen over hele gevoelige discussies in de ministerraad. Bijvoorbeeld als wordt gesproken over personen. Deze p-notulen worden alleen onder ministers verspreid. Het zou goed kunnen dat een deel van de discussie die binnenskamers is gevoerd over kritische Kamerleden als Pieter Omtzigt alleen in deze stukken is terug te vinden."

"In een verklaring die hij vrijdagavond uitgaf, zei minister Hoekstra dat hij vindt dat ook de p-notulen moeten worden vrijgegeven. Kringen rond het kabinet bevestigen dat dit de bedoeling is."

Verwachten we veel nieuwe informatie of wisten we eigenlijk alles al? 

"Ook al ligt er nu al veel op straat, als de volledige notulen worden vrijgegeven geeft dit toch een uniek inkijkje in de machinekamer van de macht. "Dat is nogal wat", zei Rutte daar afgelopen vrijdag zelf over. "Het is altijd brisant." Het zal meer inzicht geven in hoe de discussie is gevoerd: over het achterhouden van informatie voor het parlement, en over het 'sensibiliseren' (tot rede te brengen, red.) van Pieter Omtzigt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet maakt geheime notulen van ministerraad openbaar

Wat zijn de gevolgen voor het kabinet en specifiek: voor Rutte? 

"Het onderlinge vertrouwen had al een deuk opgelopen door de kwestie rond 'positie Omtzigt, functie elders'. Dat vertrouwen krijgt nu een nieuwe knauw. Het wordt nu wel duidelijk dat Rutte niet als enige verantwoordelijk is voor de bestuursstijl waar zo veel kritiek op was. D66-leider Sigrid Kaag en CDA-leider Wopke Hoekstra zaten ook in het kabinet dat informatie achterhield. En de ChristenUnie, die een paar weken geleden nog zei niet meer geloofwaardig in een kabinet te kunnen stappen dat wordt geleid door Mark Rutte, deed er ook aan mee."

Wat heeft het voor gevolgen voor de formatie? 

"Dit is ook weer een tegenslag voor de formatie. Informateur Tjeenk Willink was net bezig het gebroken vertrouwen te herstellen. Het ziet er naar uit dat hij weer helemaal opnieuw kan beginnen."

Bekijk ook: Rutte over onthulling toeslagenaffaire: 'Niets vreemds gebeurd'

Rutte reageerde na de onthulling over de toeslagenaffaire door te zeggen dat er niets vreemds is gebeurd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore