Ga naar de inhoud
'Volhouden tot de finish'

Gommers over tegenvallende cijfers: 'Het is aan ons gedrag te wijten'

Diederik Gommers Beeld © ANP

Volgens Diederik Gommers zijn de hoge besmettingscijfers en de druk op de zorg vooral te wijten aan ons gedrag. "Kijk nou eens eerlijk hoe we ons houden aan de maatregelen. We zitten minder scherp in de wedstrijd." Vandaag is het aantal coronapatiënten op de intensive cares weer fors gestegen, met 25 patiënten.

Dat is de grootste toename sinds 7 april. In totaal liggen nu 841 mensen met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De afgelopen 24 uur meldde het RIVM 8079 besmettingen. 

We moeten volhouden

Volgens Diederik Gommers, voorman van de intensive care-vereniging, ligt het vooral aan ons gedrag waardoor de cijfers zo hoog zijn en de druk op de ic's nog altijd niet daalt. 

"Kijk nou eens hoe we ons houden aan de maatregelen, zoals de avondklok en de bezoekregel", zegt de ic-arts. "Met de finish in zicht moeten we volhouden. We moeten echt weer scherper in de wedstrijd gaan zitten." 

Brabantse
Lees ook:
Brabantse ic's waarschuwen minister in brandbrief: 'Niet langer vol te houden'

Brandbrief

Een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen heeft vanochtend een brandbrief gestuurd over de situaties op de ic's. De artsen waarschuwen dat 'de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt.'

Het aantal coronapatiënten op de ic's laat de afgelopen dagen flinke schommelingen zien. Vrijdag en zaterdag nam het aantal nog af, terwijl donderdag nog de grootste stijging sinds 8 april werd gemeld. En ook vandaag stijgt het aantal ic-patiënten dus weer. 

Cijfers

Ook de besmettingscijfers zijn nog steeds hoog, ziet ook Gommers. "Er werd gesproken dat de cijfers op een plateau zitten. Maar dat valt tegen", constateert hij.

De ic-arts stelt dat het aantal cijfers nu écht moet gaan dalen. "Nu wordt in de ziekenhuizen de zogenoemde klasse 3 zorg al uitgesteld. Denk aan hartoperaties en zorg aan kankerpatiënten. Dat kan niet eindeloos duren."

Overigens benadrukt Gommers dat het effect van de versoepelingen pas over drie weken voelbaar zal zijn op de ic's. 

'We moeten volhouden' 

Vanaf woensdag worden er meerdere versoepelingen doorgevoerd. Zo mogen de terrassen weer open tot 18:00 uur en gaat de avondklok er na drie maanden af.

Moeten die versoepelingen niet worden stopgezet nu de cijfers nog zo hoog zijn? Gommers herhaalt: "We moeten scherper in de wedstrijd zitten." Volgens hem ontstaat er met de versoepelingen een sfeer dat we ons gedrag los kunnen laten. En daar gaat het volgens hem mis.

Rutte:
Lees ook:
Rutte: 'Het is en blijft een balanceeract'

Nog een maand 

Met het openen van het terrassen lijkt het alsof het de goede kant op gaat, maar we hebben volgens Gommers nog een maand nodig. "Dan zijn er weer meer mensen gevaccineerd. Die maand hebben we echt nodig. We moeten nu met z'n allen volhouden."

Gommers waardeert dan ook het signaal van de horecaondernemer in Nijmegen die besloten heeft het terras niet te openen vanwege de hoge besmettingen. "Dat is het juiste signaal." 

Bekijk ook: premier Rutte in persconferentie vorige week

01:02
"Het is en blijft een balanceeract"