Ga naar de inhoud
Terrassen mogen open

Kroegbaas Malu houdt haar terras dicht: 'Zulke hoge besmettingen, het voelt écht niet goed'

Kroegbaas Malu in haar café Jos.

De terrassen mogen woensdag weer open, maar café Jos in Nijmegen blijft dicht. "Met zulke hoge besmettingen en ziekenhuizen die overlopen, voelt het niet goed", zegt kroegeigenaar Malu Evers. Haar besluit zorgt voor veel reacties. "De meeste mensen vinden het dapper."

Het was geen gemakkelijke keuze. Want: natuurlijk wilde de 35-jarige kroegeigenaar Malu haar klanten weer zien. En staat haar personeel te popelen om de gasten weer te verwennen met wijn en speciaalbier.

Het voelt niet goed

"Maar toch gaan we woensdag niet open met ons terras", zegt de Nijmeegse horeca-ondernemer resoluut. "Ik zie nog steeds berichten over overvolle ziekenhuizen, stijgende besmettingen en er wordt zelfs gewaarschuwd voor code zwart voor volgende week. Dan kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om mijn terras open te gooien. Premier Rutte zei zelf nog dat hij er buikpijn van heeft, maar dan gaan we toch versoepelen. Ik kan er met mijn hoofd niet bij."

Terrassen
Lees ook:
Terrassen open en het wordt nog lekker weer ook

Dapper besluit

Malu nam kroeg Jos een paar jaar geleden over van haar ouders. Het café is een begrip in Nijmegen en werd eerder nog uitgeroepen tot café van het jaar. Ze heeft acht man personeel in dienst. "Die staan gelukkig allemaal achter mijn besluit. Zij voelen het ook allemaal zo", zegt Malu. 

Ze deelde haar besluit op de Facebookpagina van de kroeg. Het leverde een storm aan reacties op. "Ik krijg berichten uit het hele land. Eigenlijk allemaal positief. Mensen vinden het vooral een dapper besluit", zegt ze.

Heroverwegen

Bijna alle kroegen in Nijmegen met terras gaan woensdag wél open, weet Malu. "Ik snap dat ook wel. Collega's moeten ook doen waar zij zich goed bij voelen. Maar het zou wel mooi zijn als kroegeigenaren nog eens even stilstaan bij de huidige situatie en de hoge druk in de zorg."

Malu heeft in haar omgeving niet veel mensen die corona hebben gehad. "Maar ik ken in mijn kennissenkring wel mensen die in de zorg werken. Ik hoor hun verhalen. Het ziekenhuispersoneel loopt op hun laatste benen. Dat lees je ook iedere dag in de krant."

Rutte
Lees ook:
Rutte heeft 'meeste buikpijn over terrassen'

Levert weinig op

Koninklijke Horeca Nederland laat desgevraagd weten nog niet van kroegen te hebben gehoord dat zij hun terras niet opengooien vanwege de hoge besmettingen. "Maar ongetwijfeld zullen er meerdere ondernemers zijn, maar die hebben zich bij ons niet gemeld", zegt Robèr Willemsen.

De meeste ondernemers hebben vooral zin om weer aan de slag te gaan, zegt de voorzitter van de horecabond. "Al doen ze het niet voor het geld. Want die paar uurtjes terras leveren bijna geen fluit op."

Lastig handhaven

De terrassen mogen woensdag van 12:00 tot 18:00 uur open. Volgens Malu is het handhaven lastig. "Ik had dan 20.00 uur een betere tijd gevonden. Dan stopt namelijk ook de drankverkoop en krijg je mensen makkelijker naar huis. Nu moet het personeel gasten om 18.00 uur naar huis sturen. Zo makkelijk is dat niet."

Wanneer ze wel open wil gaan met haar terras? "Als de cijfers beter zijn en de druk op de zorg echt afneemt. We bekijken het van week tot week. Als het verantwoord kan, gaan we zeker weer open."  

Kroegeigenaar weigert politicus binnen te laten: 'Je hebt gefaald'

01:30
Een kroegeigenaar weigert een politicus binnen te laten. Zijn reden: 'Je hebt gefaald'.