Geduld raakt op

Peiling De Hond: coalitie heeft 7 zetels minder dan bij verkiezingen

25 april 2021 10:44 Aangepast: 25 april 2021 13:49

In de nieuwste peiling van Maurice de Hond verliezen coalitiepartijen VVD, CDA en D66 zeven zetels ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Het CDA en D66 raken ten opzichte van de peiling van vorige week allebei twee zetels kwijt. Nieuwe onthullingen in de toeslagenaffaire deden deze week veel stof opwaaien.

Volgens De Hond raakt het geduld van de kiezer op. De VVD staat nu op 32 virtuele zetels in de nieuwe peiling van De Hond. Dat is twee zetels minder ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen in maart, maar wel hetzelfde aantal zetels als vorige week. 

CDA en D66 verliezen

Het CDA verliest 2 zetels ten opzichte van vorige week (de partij staat nu nog op twaalf zetels). Ook D66 komt in de peiling voor het eerst op verlies te staan. De partij van Sigrid Kaag verliest eveneens twee zetels ten opzichte van vorige week. 

De winst komt terecht bij de kleinere partijen, waarbij JA21 op drie en Volt op twee zetels winst staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze informatie over de toeslagenaffaire verzweeg het kabinet aan de Tweede Kamer

Onthulling toeslagenaffaire

De peiling komt na de nieuwe onthullingen in de toeslagenaffaire. RTL Nieuws onthulde deze week dat het kabinet eerder bewust heeft afgesproken de Kamer niet alle informatie te geven waar die om had gevraagd. Het artikel maakte veel los in politiek Den Haag.

Het doelbewust niet informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde. Een deel van de Tweede Kamer eiste opheldering van het demissionaire kabinet.

Niets onoorbaars

Premier Mark Rutte zei in een reactie dat er in de ministerraden niets onoorbaars is gebeurd. Ook zei hij dat alles heel zorgvuldig is gegaan en dat de Kamer precies over de juiste zaken is geïnformeerd.

D66-leider Kaag zei zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. "Ik weet niet of ik op dat moment in Nederland of in Niger was," zei Kaag. Later bleek dat ze niet in Afrika was en bij de meeste van de gewraakte ministerraden gewoon aanwezig is geweest.

Donderdag zal er een debat worden gehouden over de zaak. De Kamer komt daarvoor van reces terug. Het debat is live te volgen op deze website.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede in Kamer over achterhouden informatie toeslagenaffaire, spoeddebat aangevraagd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore