Toeslagenaffaire

Deze informatie over de toeslagenaffaire verzweeg het kabinet aan de Tweede Kamer

23 april 2021 17:55 Aangepast: 10 juni 2021 10:49

Het kabinet hield doelbewust informatie over de toeslagenaffaire achter voor de Tweede Kamer. Het door de Tweede Kamer gevraagde feitenrelaas in november 2019 was belangrijk. Dit zijn enkele van de relevante zaken die toen niet zijn gemeld of niet in het volledige feitenrelaas zaten:

  • Memo-Palmen uit 2017, over laakbaar handelen bij stopzetting toeslagen 
  • ‘Inwerkplan’ ook uit 2017: de instructie om in CAF-zaken stukken achter te houden voor de rechter. (dit is ná het memo-Palmen)
  • Zowel ADR als AUT beschikten over dit inwerkplan – Kamer wist van niks (weten we pas sinds december 2020 / januari 2021
  • Het feit dat het veel breder zat dan alleen CAF-11, maar dat er ook aanwijzingen waren dat er in meer CAF-zaken grote fouten waren gemaakt. Desalniettemin liet men in augustus/september dwanginvorderingen, huisuitzettingen en inbeslagnames van auto’s en loon doorlopen. Dit was intern bekend, maar werd niet gemeld – rustig wachten op de ADR die pas voorjaar 2020 zou komen
  • Adviezen van de Landsadvocaat over überhaupt een meer proportionele benadering, ook inzake fraudezaken (Appelbloesem)
  • Het feit dat het niet alleen KOT betrof, maar ook zorg- en huurtoeslag.
  • OGS: opzet grove schuld. Top Financiën kreeg in november notities, waarvan men zelf zei dat de rillingen over de rug liepen. De rol van OGS was al duidelijk door zwartboek Leijten uit augustus/september – deden ze niets mee. Sterker – het werd nota bene buiten de compensatie gehouden na de besluitvorming in maart 2020 over Donner-II, en coalitiefracties werden toen voor een voldongen feit gesteld.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geheime notulen: hoe de ministerraad steen en been klaagde over kritische Kamerleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore