Het kabinet maakt maandagavond de vertrouwelijke notulen van de ministerraden openbaar waarin de toeslagenaffaire is besproken. Dat heeft demissionair premier Rutte zojuist bekendgemaakt.
Rutte noemt het besluit de betreffende notulen vrij te geven 'uitzonderlijk', en gaat ervan uit dat het eenmalig zal zijn. Het besluit is unaniem door de ministerraad genomen, benadrukt hij.
Doelbewust informatie achtergehouden
Het kabinet ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat deze week duidelijk werd dat uit die notulen blijkt dat het kabinet doelbewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer.
Maandag komt het kabinet behalve de notulen ook met een feitenrelaas waarin meer toelichting staat en de vragen van de Tweede Kamer worden beantwoord, zei Rutte in de verklaring:
Statement Rutte: 'Notulen ministerraad komen openbaar'
Hoekstra wilde al eerder
CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra laat op Twitter weten dit cruciaal te vinden voor het herstel van vertrouwen. Hij vond al in januari dat de notulen van de ministerraad openbaar gemaakt moesten worden.
"Het openbaren van notulen van de ministerraad is een zeer vergaande stap. Toch vind ik dat de notulen die relevant zijn voor de toeslagenaffaire openbaar moeten worden gemaakt, zoals ik in januari ook heb aangegeven", schrijft Hoekstra.
RTL Nieuws onthulde deze week dat het kabinet eerder bewust heeft afgesproken de Kamer niet alle informatie te geven waar die om had gevraagd. Het artikel deed veel stof opwaaien in politiek Den Haag.
Frits Wester: 'Uitzonderlijk dat de notulen worden vrijgegeven'
"Het is uitzonderlijk dat de notulen worden vrijgegeven", zegt politiek commentator Frits Wester.
"In deze tijd met de discussie over vertrouwen in de politiek, is het belangrijk om echt te zien wat er is afgesproken in de ministerraad. Het is daarom goed dat het kabinet de notulen openbaar maakt. Daarmee is het voor de Kamer te controleren wat er nu precies is besproken over het verstrekken van informatie aan de Kamer en de kwalificaties die gegeven zijn over individuele Kamerleden zoals Pieter Omtzigt. "
Het doelbewust niet informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde. Een deel van de Tweede Kamer eiste opheldering van het demissionaire kabinet.
Premier Mark Rutte zei eerder deze week in een reactie dat er in de ministerraden niets onoorbaars is gebeurd. Dat herhaalde hij vandaag na het overleg met zijn collega's in de ministerraad. Ook zei hij dat alles heel zorgvuldig is gegaan en dat de Kamer precies over de juiste zaken is geïnformeerd.
Feitenrelaas
Nadat de toeslagenaffaire aan het licht was gekomen, vroeg de Tweede Kamer in 2019 een feitenrelaas. Men wilde onder meer weten wie in de ambtelijke en politieke top van de Belastingdienst op de hoogte was van de misstanden in de op hol geslagen jacht op fraudeurs.

Dat volledige feitenrelaas kwam er niet, en RTL Nieuws meldde deze week dat dat een bewuste beslissing was van de ministerraad, op basis van bronnen die toegang hebben tot de geheime notulen van het wekelijkse kabinetsberaad.
Dit verzweeg het kabinet
Lees hier welke informatie over de toeslagenaffaire het kabinet verzweeg aan de Tweede Kamer.
Debat
De oppositie in de Tweede Kamer had gevraagd om openbaarmaking van de bewuste notulen. Die komen dus maandag. Normaal worden de notulen pas na 20 jaar openbaar gemaakt. Het is nooit gebeurd dat de notulen eerder openbaar worden.
Donderdag zal er een debat worden gehouden over de zaak. De Kamer komt daarvoor van reces terug. Het debat is live te volgen op deze website.