Gedoe binnen partij

Twintig CDA-afdelingen sturen brandbrief naar partij: 'Niet in kabinet met Mark Rutte'

22 april 2021 20:47 Aangepast: 22 april 2021 22:18
De CDA-afdelingen roepen Hoekstra op om niet met Rutte in een kabinet te gaan zitten. Beeld © ANP

Zo'n twintig CDA-afdelingen en de jongerenafdeling CDJA hebben een brandbrief ondertekend aan het partijbestuur en de Eerste- en Tweede Kamerfractie, waarin wordt gepleit om niet deel te nemen aan een kabinet met VVD'er Mark Rutte. Ook schrijven zij achter CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt te staan.

Dat bevestigt de CDA-afdeling Heerlen na berichtgeving van The Post Online. De verklaring is ondertekend door onder meer afdelingen uit Limburg, Brabant, De Achterhoek, Gelderland en Friesland.

Niet met Rutte

Een van de initiatiefnemers van het CDA-Heerlen, Gabrielle Heine, zegt dat ze geen deelname willen aan een vierde kabinet Rutte. "We spreken ons niet expliciet uit vóór de oppositie, we willen niet deelnemen aan een kabinet-Rutte IV. We willen niet in een kabinet met Mark Rutte. Ons land verkeert in crisis. Wij kunnen ons werk ook doen vanuit de Kamer."

In de brief schrijven de afdelingen naar aanleiding van de toeslagenaffaire, waarin Rutte leiding gaf aan een onterechte fraudejacht van de Belastingdienst. "Mark Rutte is de verpersoonlijking van deze neergang van democratische waarden. De geloofwaardigheid van de overheid is onder zijn leiding aangetast. De waarheid is voor hem geen uitgangspunt gebleken, maar een optie. De tijdgeest van nu vraagt om een open en transparante bestuursstijl. Deelname van het CDA aan een kabinet Rutte IV is voor ons derhalve ongeloofwaardig en geen optie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terugblik: zo bracht Omtzigtgate Rutte aan het wankelen

Koers Omtzigt

Daarnaast spreken de CDA'ers hun steun uit voor CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. De populaire CDA'er zit overwerkt thuis na de tegenwerking die hij ondervond rond de toeslagenaffaire die hij samen met enkele anderen aan het licht bracht.

De lokale partijafdelingen steunen ook de nieuwe politieke koers die Omtzigt beschrijft in zijn boek. "We willen meer erkenning voor Pieter en zijn inhoudelijke koers", zegt Heine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hier stemde één op de drie op Omtzigt: 'Stem van het oosten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore