Ga naar de inhoud
Toeslagenaffaire

Rutte over achterhouden informatie: 'Niets onoorbaars gebeurd'

Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Volgens demissionair premier Mark Rutte is er 'bij het voorbereiden van het feitenrelaas niets onoorbaars of vreemds gebeurd'. Daarmee reageerde Rutte gisteravond op de onthulling van RTL Nieuws dat er doelbewust gevoelige informatie is achtergehouden vanuit de ministerraad over de toeslagenaffaire. Bekijk hier zijn reactie:

Rutte over onthulling toeslagenaffaire: 'Niets vreemds gebeurd'

03:13
Volgens premier Rutte is er niets vreemds of onoorbaars gebeurd.

Rutte wilde na afloop van zijn bezoek aan de informateur Tjeenk Willink verder niets zeggen. Hij verwees naar de reactie van het kabinet in een brief aan de Kamer die nu wordt opgesteld. De Kamer had daarom gevraagd in aanloop naar een spoeddebat. De Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van Rutte in een spoeddebat. Het is nog niet duidelijk wanneer die brief klaar is of wanneer het debat wordt gehouden. De verwachting is dat er maandag een reactie komt.

Onthulling

RTL Nieuws meldde op basis van bronnen die toegang hebben tot de geheime notulen van de ministerraad, dat het kabinet enkele jaren geleden heeft afgesproken dat informatie waar de Tweede Kamer expliciet om had gevraagd, niet in een feitenrelaas zou worden gedeeld.

Ook werd duidelijk dat er in het kabinet meermaals werd geklaagd over kritische Kamerleden, onder wie CDA'er Pieter Omtzigt.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet hield informatie toeslagenaffaire doelbewust achter voor Tweede Kamer

Kaag en Hoekstra

Gisteren weigerden CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra en D66-leider en demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag na hun gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer.

Beide partijleiders verwezen naar het Kamerdebat, dat daar over zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren", zei Hoekstra.

Op reis in Niger

Kaag zei zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. "Ik weet persoonlijk niet of ik op die momenten erbij was", zei Kaag, die in het demissionaire kabinet minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is. Zij oppert dat zij toen wellicht op reis kan zijn geweest, bijvoorbeeld naar Niger. Verdere vragen wilde Kaag niet beantwoorden, 'omdat ik zelf de documenten nog niet heb kunnen inzien'.

Het kabinet stuurt 'een brief met alle informatie die we hebben' aan de Tweede Kamer, zei de D66-leider. Haar eigen fractie heeft 'heel veel vragen' over de kwestie, maar zelf wilde ze daar niet op vooruitlopen.

Geheime
Lees ook:
Geheime notulen: hoe de ministerraad steen en been klaagde over kritische Kamerleden

Spoeddebat

De meeste van de zeventien fracties willen zo snel mogelijk een spoeddebat houden, in ieder geval voordat de Tweede Kamer morgen met meireces gaat. De coalitiepartijen willen wel eerst schriftelijke uitleg van het kabinet. Ook de SGP en 50PLUS willen eerst een brief ontvangen.

Het kabinet is volgens DENK-fractieleider Farid Azarkan "alleen bezig geweest het eigen hachje te redden". Hij denkt ook dat ouders die slachtoffer zijn geworden van de ontspoorde jacht op fraude met de kinderopvangtoeslag, daardoor langer hebben moeten lijden. "Ik vind dat onbestaanbaar."

Liegen

SP-leider Lilian Marijnissen merkt op dat Rutte 'opnieuw heeft staan te liegen' toen hij tijdens een Kamerdebat over de affaire bezwoer dat hij nooit zaken heeft willen achterhouden. Zij wil dat alle relevante notulen van de ministerraad openbaar worden, om te voorkomen dat de Kamer met Rutte 'het zoveelste debat over zijn geheugen' moet voeren.

"Als dit waar is, ondergraaft het compleet onze parlementaire democratie", aldus Nicki Pouw-Verweij van JA21. Wat haar betreft moet het voltallige kabinet morgen verantwoording afleggen in de Kamer. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het 'ontluisterend' dat het kabinet de volksvertegenwoordiging 'een beetje onder de duim wilde houden'.