Ga naar de inhoud
Geheime notulen ministerraad

Woede in Kamer over achterhouden informatie toeslagenaffaire, spoeddebat aangevraagd

De SP en DENK willen een spoeddebat. Beeld © ANP

Het doelbewust achterhouden van informatie over de toeslagenaffaire door het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte, is onacceptabel. Dat zegt SP-leider Lilian Marijnissen in reactie op de onthulling van RTL Nieuws. De Tweede Kamer wil een spoeddebat met het kabinet over de kwestie.

DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan vroeg het spoeddebat aan over de onthulling. Volgens hem maakt de onthulling duidelijk dat het kabinet 'liegt en bedriegt'.

"Er is duidelijk dat de Kamer op verschillende momenten is tegengewerkt. Er is gewoon gelogen over bijvoorbeeld het bestaan van zwarte lijsten. Je voelt aan alles dat je besodemieterd wordt. Zo kan je als parlement de regering niet controleren."

Geheime notulen

Marijnissen wil dat voor het spoeddebat ook alle notulen van de ministerraad waar werd gesproken over de toeslagenaffaire, openbaar worden gemaakt.

Uit de geheime notulen wordt duidelijk dat door de ministerraad is geprobeerd voor de toeslagenaffaire verantwoordelijke hoge ambtenaren en politici uit de wind te houden door de Tweede Kamer niet goed te informeren.

Steun PVV en PvdA

Het verzoek kan rekenen op steun van PVV-leider Geert Wilders. Hij wil 'snel een debat en alle notulen van de ministerraad van 2019 hierover openbaar'. "Desnoods komende weken alle ministers ook onder ede horen. Doorbijten nu. Hier mag Rutte cs niet mee wegkomen!", twittert hij.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil dat het deel van de aantekeningen naar buiten komt waarin deze afspraak over de tijdlijn zou worden opgetekend. Notulen van de ministerraad zijn staatsgeheim. "Ik weet niet wat er verder nog is besproken", zegt Nijboer.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet hield informatie toeslagenaffaire doelbewust achter voor Tweede Kamer

Onthullend

De notulen geven een onthullend inkijkje in de machinekamer van de macht. Zo blijkt dat er binnenskamers fors werd geklaagd over kritische Tweede Kamerleden, vooral over CDA’er Pieter Omtzigt.

Daarnaast werd er achter de feiten aangelopen en werd er binnenskamers weliswaar erkend dat onschuldige burgers de dupe zijn van een meedogenloze Belastingdienst, maar wilden ze koste wat kost 'precedentwerking' voorkomen.

Geheime
Lees ook:
Geheime notulen: hoe de ministerraad steen en been klaagde over kritische Kamerleden

Alle notulen openbaar

Volgens Marijnissen blijkt dat de Kamer vragen kan stellen, maar dat daar van het kabinet geen eerlijk antwoord op komt. "In de ministerraad wordt besproken hoe ze informatie kunnen achterhouden."

Marijnissen wil dat alle notulen van de ministerraad openbaar worden, die waar 'over de toeslagenaffaire is gesproken of over kritische Kamerleden'.