Ga naar de inhoud
Toeslagenaffaire

Honderden gedupeerde ouders toeslagenaffaire kregen onterecht afwijzing compensatie

Gedupeerde ouders protesteren in Den Haag. Beeld © ANP

Zo'n 1750 door de Belastingdienst gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire hebben onterecht een afwijzing gekregen voor de compensatie van het kabinet van 30.000 euro. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen zojuist bekendgemaakt.

Het gaat om zo'n 400 gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire, die onterecht een bericht gekregen dat de Belastingdienst geen reden ziet om aan hen de 30.000 euro compensatie te betalen die werd toegezegd aan de slachtoffers van het schandaal.

Een groep van 1350 ouders kreeg ook zo'n bericht, terwijl het nog onbekend is of zij recht hebben op de compensatie.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet hield informatie toeslagenaffaire doelbewust achter voor Tweede Kamer

Fout gemaakt

"Wij hebben een fout gemaakt", zegt Van Huffelen in een videoboodschap op Twitter. "Dat dit is gebeurd vind ik en vinden de mensen van de toeslagenorganisatie verschrikkelijk."

De groep die sowieso recht heeft op compensatie, krijgt voor de deadline die het kabinet zichzelf heeft opgelegd, het bedrag uitbetaald. Dit gebeurt voor 1 mei, zegde staatssecretaris Alexandra van Huffelen (toeslagen) toe. De overige 1350 gevallen moeten snel beoordeeld worden. Zij die wel recht hebben op deze zogenoemde 'Catshuisregeling' krijgen het geld op 12 mei uitbetaald.

Slachtoffers
Lees ook:
Slachtoffers toeslagenaffaire in brandbrief: Rutte moet opstappen

Wanhopige ouders

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten is boos over de fout van het ministerie van Financiën. "Al sinds zaterdag heb ik contact met wanhopige ouders die onterecht afgewezen zijn. Het is onvoorstelbaar hoe hard dit aankomt bij hen. Dat het fout op fout is, is geen verrassing, maar bevestigt wel onze wens deze uitvoering helemaal bij de Belastingdienst weg te halen."

Ook DENK-fractieleider Farid Azarkan noemt de fout 'pijnlijk'.