Ga naar de inhoud
Alles op een rij

Deze coronamaatregelen worden per 28 april versoepeld

Beeld © ANP

Het besluit om de coronamaatregelen te versoepelen per 28 april is ongelooflijk spannend. Dat zei demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie over de aanpak van de coronacrisis. De samenleving snakt naar meer ruimte, maar zonder risico’s gaat het volgens Rutte niet. "Het is en blijft een balanceeract."

Rutte: 'Het is en blijft een balanceeract'

01:02

Rutte legt uit waarom de versoepelingen nu wel kunnen: "De instroom van het aantal coronapatiënten vlakt af. En we zien in de modellen dat de daling in zicht komt. We zetten een eerst stap die behoedzaam en voorzichtig is."

'Net genoeg veranderd'

Op de vraag wat er in de cijfers precies is veranderd, geeft Rutte zelf het antwoord: "Niet ongelooflijk veel, maar wel net genoeg. De instroom in de ziekenhuizen vlakt nu af."

Volgens Rutte moet bij de versoepelingen rekening gehouden worden met de mensen in de zorg, die nog altijd te maken hebben met een 'dagelijkse werkelijkheid van volle bedden, doodzieke patiënten en hollen, hollen hollen'. Maar, zo citeerde hij de voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls: het is niet mogelijk om 'met nul risico' uit de coronacrisis te komen.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: ook versoepelingen voor markten, begrafenissen en theorie-examens

De versoepelingen op een rij

Avondklok weg, terrassen open

De afgelopen tijd lekten al veel versoepelingen van maatregelen uit. Zo wordt de avondklok vanaf 28 april geschrapt en mogen de terrassen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan.

Aan een tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort. De tafels moeten op 1,5 meter afstand van elkaar staan, tenzij er kuchschermen tussen worden gezet. Gasten krijgen vooraf een checkgesprek, worden geregistreerd en moeten reserveren. Dat laatste mag ook ter plekke, aldus Rutte.

Vanaf maandag mogen onder voorwaarden ook meer scholieren en studenten terug naar school of andere onderwijsinstelling.

Winkels open

Winkels mogen tot 20.00 uur open blijven en klanten ontvangen zonder afspraak. Kleine winkels mogen vanaf 28 april spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter, zei Rutte.

Rutte doet voor de uitvoering 'een beroep op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om deze spannende stap in goede banen te leiden'. Net als vorig jaar moeten winkeliers en hun verenigingen helpen met de handhaving. Ook moeten zij ervoor zorgen dat 1,5 meter afstand wordt gehouden en er niet te veel mensen tegelijkertijd in de winkel staan.

Mondkapjes

Mocht het misgaan en mochtn winkelstraten te druk worden, dan kunnen ze worden gesloten. Mondkapjes blijven binnen verplicht, en klanten moeten zoveel mogelijk alleen naar de winkel komen, benadrukte de premier. Warenmarkten mogen, zolang 1,5 meter afstand wordt gehouden, volledig open.

Uitvaarten mogen bijgewoond worden door honderd mensen, en particulieren die hun rijbewijs proberen te halen mogen weer een theorie-examen afleggen.

Versoepelingen
Lees ook:
Versoepelingen komen er, maar coronabesmettingen lopen op en druk op zorg blijft

Het maximale aantal gasten dat mensen thuis wordt geadviseerd te ontvangen gaat van één naar twee. Wel komt er een extra rem op Fieldlabs: die worden geschrapt als er meer dan 900 coronapatiënten op de intensive care in de ziekenhuizen liggen.

Prognoses RIVM

Het kabinet hoopte aanvankelijk dat de versoepelingen een week eerder al konden ingaan, maar dat bleek gezien het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen te vroeg.

Pas dit weekend lieten de prognoses van het RIVM over de druk op de zorg een positievere trend zien.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.