Ga naar de inhoud
Versoepelingen coronamaatregelen

Kabinet: ook versoepelingen voor markten, begrafenissen en theorie-examens

De markt op het Waterlooplein in Amsterdam. Beeld © ANP

Het demissionaire kabinet maakt vanavond naast het weer opengaan van de horecaterrassen en het afschaffen van de avondklok, ook bekend dat alle markten en winkels vanaf 28 april weer onder voorwaarden open mogen tot 20.00 uur. Ook bij begrafenissen zijn 100 bezoekers welkom en gaan de locaties voor theorie-examens weer open. Dat melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Zondag werd al bekend dat de avondklok wordt afgeschaft, de bezoekregeling voor thuis van 1 naar 2 personen wordt verruimd. Aan versoepelingen voor winkels, horeca en onderwijs worden voorwaarden gesteld.

Winkels

Vanaf 28 april mogen winkels weer klanten ontvangen zonder afspraak, maar onder voorwaarden en met voorzorgsmaatregelen. Per 25 vierkante meter winkeloppervlakte mag er 1 klant worden ontvangen. Niet-essentiële winkels mogen tot 20.00 uur openblijven. Essentiele winkels, zoals supermarkten, mogen langer openblijven. Binnen blijft de anderhalve-meter-regel gelden. Ook markten mogen weer niet-essentiële producten verkopen. Ook daar blijft de afstandsregel gelden.

Horeca

Ook de terrassen mogen weer geopend worden, onder bepaalde voorwaarden. Zo mogen maximaal 50 personen op een terras zitten. Per tafel mag één huishouden zitten of als het gaat om personen uit verschillende huishoudens, dan geldt: maximaal twee personen per tafel. De hele dag op het terras zitten, is niet mogelijk. Het kabinet stelt een begin- en een eindtijd: terrassen mogen open van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet durft teugels iets te laten vieren: versoepelingen verwacht

Onderwijs

Het hoger onderwijs mag per 26 april open onder dezelfde voorwaarden als het voortgezet onderwijs. Het praktijkonderwijs gaat weer open en de locaties voor theorie-examens voor rijlessen kunnen ook de deuren weer openen. 

Bij een begrafenis zijn vanaf volgende week maximaal 100 personen toegestaan. Dat is op dit moment nog 50 personen.

Noodstop fieldlabs

Gisteren werd bekend dat een aantal Fieldlab-experimenten met veel bezoekers worden afgelast. Volgens bronnen geldt intern een 'noodknop' bij een te hoge ic-bezetting. Boven een bezetting van 900 ic-bedden met coronapatiënten zouden alle experimenten van de Fieldlabs kunnen worden stilgezet.

NB. In een eerdere versie van dit artikel stond 'theorie-lessen', maar dat is inmiddels gewijzigd in 'theorie-examens'.  

Bekijk ook: 538-feest afgelast: 'Jammer, maar begrijpelijk'

00:35
Het 538-feest in Breda gaat niet door.