Ga naar de inhoud
Per 28 april

Kabinet iets positiever over versoepelingen: einde avondklok verwacht

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Het kabinet is positiever over verschillende versoepelingen per 28 april. Na bijna drie maanden wordt binnenkort het einde van de avondklok verwacht. Dat is een van de uitkomsten van het Catshuisoverleg, melden ingewijden aan RTL Nieuws. Naast de avondklok wordt ook aan versoepelingen voor winkels en terrassen gewerkt, maar wél onder voorwaarden.

Het kabinet is na het Catshuisberaad positiever geworden waardoor de verwachting is dat per 28 april de eerste stap van het openingsplan ook daadwerkelijk mogelijk is. 

In het openingsplan stond opgeschreven dat de avondklok zou worden afgeschaft, de winkels en terrassen zouden kunnen openen en de bezoekregeling zou worden uitgebreid van 1 persoon naar 2 personen. 

'Iets positiever'

"De geluiden zijn na het Catshuisoverleg iets positiever geworden over wat er per 28 april mogelijk is", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De huidige stand van zaken, de verwachting nu is dat de avondklok kan worden afgeschaft. De andere drie maatregelen kunnen versoepeld worden, maar wel onder een aantal voorwaarden."

"Denk bijvoorbeeld aan een maximaal aantal bezoekers per winkel of een beperking van tijdstippen voor terrassen. Ook kun je dat twee bezoekers thuis ontvangen, maar dat maar een keer per dag. Dergelijke voorwaarden en beperkingen worden nu de komende dagen uitgewerkt."

Hoe
Lees ook:
Hoe zorgelijk is de Braziliaanse coronavariant voor Nederland?

Huidige stand van zaken

"Let wel: dit is de huidige stand van zaken, het is nog onder voorbehoud, dus het is nog niet definitief", zegt Lambie. Vandaag zijn er nog allerlei overleggen, onder andere met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Dinsdag vindt de definitieve besluitvorming plaats en geeft demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid weer een persconferentie, zo is de verwachting. 

Waarom? 

Waarom versoepelingen nu mogelijk zijn? "Men was eerder deze week nog vrij negatief, maar vanuit het Catshuis klinken toch voorzichtig hoopvolle geluiden. Het totaalbeeld, hoe het nu gaat met het coronavirus, is iets positiever en biedt iets meer ruimte. Het gaat dan niet alleen over het aantal ic-opnames, de nieuwe ziekenhuisopnames, maar ook over het aantal gevaccineerden in ons land." 

Al eerder werd bekend dat vanaf 26 april de hogescholen en universiteiten heropenen voor in ieder geval één dag per week fysiek onderwijs.  

 

Bekijk ook: Amy viert testvakantie

01:48
Amy viert testvakantie op Rhodos: 'Met coronaregels, maar toch genieten'
Bron: RTL Nieuws