Niet in nieuw kabinet-Rutte

Segers over kritiek na uitsluiten Rutte: 'Ik trek me dat aan'

17 april 2021 13:23
Segers op het onlinepartijcongres van de partij. Beeld © ANP

Een paar weken geleden zei ChristenUnie-leider Segers dat hij niet opnieuw in een kabinet met VVD-leider Rutte zou stappen. Hij kreeg daarop veel kritiek van zijn leden, omdat hij 'te veel op de man zou hebben gespeeld'. Segers trekt zich die kritiek aan, zei hij op een onlinepartijcongres.

Na de desastreus verlopen formatie en de rol van Rutte in het 'functie elders'-schandaal rond Kamerlid Pieter Omtzigt, zei Segers niet opnieuw met Mark Rutte in een kabinet te willen stappen. "Daarvoor is er gewoon te veel gebeurd", zei hij toen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ChristenUnie-leider Segers: 'Wij stappen niet in kabinet-Rutte IV'

Binnen de partij is verdeeldheid ontstaan over het besluit van de fractie, erkent Segers. Naast steun luidt de kritiek van veel leden dat hij 'te veel op de man heeft gespeeld en te weinig de bal'. "Te veel Rutte, te weinig ons allemaal. En als dat de perceptie van veel mensen is, dan moet ik me dat aantrekken", zei Segers.

Herstel van vertrouwen

Hij blijft er wel bij dat zijn partij, wat hem betreft, niet opnieuw met Rutte in een coalitie stapt. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

Dit zei Segers begin deze maand over het toetreden tot een nieuw kabinet-Rutte: 

Hoewel de partij de motie van wantrouwen richting Rutte niet steunde, liet Segers toch weten niet door te willen gaan met de VVD-leider.

Volgens Segers staat 'de politieke cultuur in Den Haag natuurlijk niet los van Mark Rutte, zeker niet'. "Maar die oude cultuur staat of valt niet met één man. Ook wijzelf maken er deel vanuit."

Cultuuromslag

"Ik wil niet genadeloos zijn voor personen. Maar ik wil wel hard en helder zijn over een cultuur die niet deugt en een genadeloze overheid. Daar moet écht een omslag in komen."

Segers vindt dat hij en de fractie geroepen zijn om volksvertegenwoordigers te zijn. Het gaat de ChristenUnie niet 'om het pluche of het Haagse gedoe', zei de fractieleider. "Het gaat ons om de mensen en om de schepper."

Bekijk ook - Rutte over telefoontje Segers: 'Natuurlijk raakt me dit'

Mark Rutte liet weten dat het hem niet onbewogen laat dat de ChristenUnie niet verder met hem wil in een nieuw kabinet.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore