Coronamaatregel

Overtreder quarantaineplicht loopt risico op boete van 435 euro

16 april 2021 14:52 Aangepast: 16 april 2021 14:53
Reizigers op SChiphol. Beeld © ANP

Wie als reiziger terugkeert uit een hoogrisicogebied en zich niet aan de wettelijke quarantaineplicht houdt, loopt risico op een boete van 435 euro. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Naast de boete krijgt de overtreder van de quarantaineplicht ook een aantekening in zijn strafblad.

Daarmee is de boete een stuk hoger dan die voor het overtreden van andere coronamaatregelen, zoals voor het niet houden aan de afstandsmaatregel, waarvoor een boete geldt van 'slechts' 95 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijk snel zonder quarantaineplicht op vakantie naar Griekenland

Vijf of tien dagen

Met de quarantaineplicht probeert het kabinet het risico op verspreiding van nieuwe virusmutaties tegen te gaan. Onderzoek toont aan dat reizigers zich slecht aan de quarantaineregels houden.

De quarantaineplicht houdt in dat alle reizigers uit zeer hoogrisicogebieden in ieder geval vijf dagen in quarantaine moeten tot zij een negatieve test afleggen. Zonder negatieve testuitslag duurt de quarantaine tien dagen.

Belteams

Reizigers die uit hoog-risicogebied met veel coronabesmettingen komen, moeten zich aan de grens of op Schiphol registreren. Belteams van het ministerie van Volksgezondheid controleren of iemand daadwerkelijk op het quarantaine-adres is. Als daar twijfel over bestaat kan er op het quarantaineadres worden gecontroleerd.

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “We moeten voorkomen, zeker als er straks weer meer gereisd kan worden, dat mensen met virusmutaties in de koffer weer naar Nederland komen. Voor reizigers wordt quarantaine daarom verplicht.”

Negatieve testuitslag

Het wetsvoorstel regelt ook de verplichting om over een negatieve testuitslag te beschikken als je met eigen vervoer naar Nederland reist uit hoogrisicogebieden.

De Tweede Kamer en de Eerste Kamer moeten nog met het wetsvoorstel instemmen. De Tweede Kamer wil er al volgende week over stemmen, zodat de nieuwe wet zo snel mogelijk in werking kan treden.

Bekijk ook: Besmette moeder negeert quarantaine: school België moet op slot

Het overtreden van de quarantaineplicht kan ook flinke gevolgen hebben voor iemands omgeving.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore