Ga naar de inhoud
Uitstel

Rutte houdt rekening met somber scenario: versoepelingen mogelijk pas half mei

Premier Mark Rutte.

Er is een mogelijkheid dat de versoepelingen van de coronamaatregelen worden uitgesteld naar half mei. Dat zei demissionair premier Rutte vanochtend. "Nu staat er met potlood 28 april in de agenda, dat gaat er ook zo weer uit als het dan niet kan. Anders wordt het 3 mei of 6 mei, en als dat niet kan 13 mei."

Het hangt er allemaal vanaf of de besmettingscijfers en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen dalen.

Niets onverantwoord

"We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen", zei Rutte bij het inlopen van de ministerraad zoals hieronder te zien is. "We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend"

Rutte ziet openen terrassen nog niet zitten: 'Leidt tot meer drukte'

01:54
Rutte ziet openen terrassen nog niet zitten: 'Leidt tot meer drukte'

Teleurstelling

Zondag werd bekend dat voorgenomen versoepelingen voor 21 april, zoals het openen van terrassen, met een week worden uitgesteld naar op zijn vroegst 28 april. De versoepeling op 21 april komt te vroeg, zei Rutte. Hij vindt het "ongelukkig" dat deze datum vorige week was uitgelekt, omdat veel mensen zich daarop al instelden en nu extra teleurgesteld zijn. Vanaf nu kijkt het kabinet elke week of een week daarna kan worden afgeschaald.

De 28ste komt nu als eerst mogelijke datum daarvoor in aanmerking. Dan zou de avondklok van tafel kunnen gaan, het thuisbezoek kan naar twee personen per dag, winkels mogen meer en de buitenterassen kunnen onder voorwaarden weer open. Op 26 april is de gedeeltelijke heropening van hogescholen en universiteiten voorzien, met in ieder geval één dag per week fysiek onderwijs.

Bekijk ook: Experiment of feestje? 'Fieldlabs zijn een risico'

01:56
Sommige experts hebben kritiek op de experimenten met de fieldlabs.