Vaccinatiestrategie

Minister De Jonge wil wel kijken naar keuzevrijheid bij AstraZeneca-prik

15 april 2021 18:46 Aangepast: 15 april 2021 21:37
Minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP

Demissionair minister Hugo de Jonge is bereid te kijken of mensen die niet in aanmerking komen voor het vaccin van AstraZeneca daar tóch voor kunnen kiezen, als de 60-plussers eenmaal zijn ingeënt. Maar heel enthousiast toonde hij zich in de Tweede Kamer niet over het idee.

Vanwege een zeldzame, maar ernstige bijwerking bij mensen die de AstraZeneca-prik kregen, is besloten het vaccin alleen nog aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven. Zij hebben een veel hogere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus, en de bijwerking komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D66 en GroenLinks willen mensen vrijheid geven AstraZeneca te kiezen

Enorme puzzel

Volgens De Jonge is het vaccin tot eind mei nodig om mensen van 60 tot en met 64 jaar te prikken. D66 en GroenLinks willen mensen onder de 60 daarna de keuze geven.

De Jonge is 'zeker bereid' naar die mogelijkheid te kijken, maar benadrukt dat het 'een enorme puzzel in de uitvoering' zou zijn. Daarnaast zijn andere vaccins een beter alternatief voor mensen jonger dan 60, onder meer omdat er minder tijd tussen de eerste en tweede prik zit.

Bekijk ook: Astmapatiënt Eva wil AstraZeneca-vaccin graag wél

Astmapatiënt Eva wil AstraZeneca-vaccin graag wél.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore