In opspraak

Smeets (D66) weg als Kamerlid om berichtjes naar minderjarigen

15 april 2021 18:10 Aangepast: 15 april 2021 19:30
Sidney Smeets. Beeld © ANP

Sidney Smeets treedt terug als Tweede Kamerlid voor D66. Dat heeft D66 net bekendgemaakt in een verklaring. Smeets kwam deze week in opspraak door berichten op Twitter van jongemannen die zeggen door hem te zijn benaderd toen ze minderjarig waren. Hij stuurde de jongens seksueel getinte berichten.

"De afgelopen dagen zijn er berichten naar buiten gekomen. Meerdere mensen verklaren contact met mij als ongewenst te hebben ervaren. Zoals ik ook gisteren al zei, ben ik daar erg van geschrokken, omdat het nooit mijn intentie is geweest", schrijft Smeets in een verklaring.

"Na de rollercoaster van gisteren staat vandaag voor mij voorop dat ik wil voorkomen dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht. Daarom heb ik, na overleg met Sigrid Kaag, de Kamervoorzitter laten weten dat ik per direct mijn zetel ter beschikking stel en terugtreed als Kamerlid", aldus Smeets.

"Deze stap doet mij pijn. Ik vond het ongelooflijk eervol om Kamerlid te mogen zijn. Het was helaas maar van korte duur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D66 start onderzoek grensoverschrijdend gedrag Sidney Smeets

Reactie Sigrid Kaag

D66-partijleider Sigrid Kaag noemt het 'onvermijdelijk' dat Smeets zich heet teruggetrokken uit de Tweede Kamer. "We hebben een aantal gesprekken gevoerd met meneer Smeets en hij heeft zich teruggetrokken", aldus Kaag. Ze vindt het als partijleider belangrijk 'te normeren dat een Kamerlid zich aan de hoogste normen van integriteit houdt'.

"Ik respecteer en steun dat besluit ten volle. De afgelopen dagen hebben verschillende jonge mensen uit de lhbti-gemeenschap hun verhaal gedaan. Dat laat voor mij zien dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om de persoonlijke vrijheid en veiligheid van mensen. Ik vind het belangrijk dat we in Nederland de komende tijd werken aan een veiliger omgeving voor lhbti’ers, die in sommige situaties kwetsbaar zijn. Ook mijn partij wil en zal daaraan een bijdrage leveren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ging Sidney Smeets te ver? 'De wet zegt iets anders dan onderbuikgevoel'

D66 liet gisteren weten in een verklaring van partijvoorzitter Anne-Marie Spierings dat op 31 maart al een bericht was binnengekomen over mogelijk ongewenst gedrag van Smeets. Volgens het AD had hij ook seks met sommige van de jongeren, die hij bij hem thuis uitnodigde.

D66 kondigde een intern onderzoek aan naar mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag van het nieuwe D66-Tweede Kamerlid. Smeets is sinds twee weken Kamerlid en stond op plek 18 van de kieslijst van D66. Daarvoor was hij actief als advocaat.

Binnen de wet

Hij liet gisteren nog weten in een reactie: "Ik schrik van de berichten die er over mij zijn verstuurd. In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden."

Fons Lambie: 'Had D66 eerder kunnen ingrijpen?'

"Het vertrek was onvermijdelijk. In de eerste verklaring dacht D66 nog alles eens rustig te onderzoeken en hield Smeets vol dat hij 'binnen de wetten' was gebleven, maar dat bleek al snel een te trage aanpak: er kwamen steeds meer verhalen over seks met jongens van 16 en 17 naar buiten. Was hij zelf niet opgestapt, dan had D66 hem uit de partij moeten zetten. Met zijn vertrek is het probleem van D66 nu even opgelost, maar een aantal vragen blijven nog onbeantwoord. Welke meldingen kreeg D66 precies? Heeft de partijtop, partijvoorzitter Spierings en partijleider Kaag, snel genoeg gehandeld of hadden zij eerder kunnen ingrijpen?"

Bekijk ook: D66 start onderzoek naar gedrag Sidney Smeets

D66 start onderzoek grensoverschrijdend gedrag Sidney Smeets

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore