Kritiek zwelt aan

Wildgroei aan testevenementen: aanpak uiteenlopend en doel vaak onduidelijk

14 april 2021 18:07 Aangepast: 14 april 2021 18:41
Bezoekers tijdens een proefevenement in Biddinghuizen. Beeld © ANP

Met een negatieve coronatest op vakantie, naar de kroeg of een festival: zolang het label 'testevenement' eraan hangt, mag het in coronatijd. Tijdens zulke evenementen wordt onderzoek gedaan naar de verspreiding van het virus, maar er is steeds meer kritiek op het groeiend aantal massale testevenementen. "Als het fout gaat, zitten we echt in de problemen", waarschuwt microbioloog Bert Niesters.

Een paar van de geplande testevenementen: de Efteling gaat op 24 april open voor 8000 bezoekers en op Koningsdag komen 10.000 feestgangers samen in Breda voor de 538 Oranjedag.

Eigen regels

Fieldlab is een algemeen begrip. Elk Fieldlab heeft zijn eigen regels. Zo zijn er Fieldlab-evenementen, -cafés en -proefreizen. Die drie hebben, anders dan hun naam doet vermoeden, niets met elkaar te maken. Onder de naam 'Testen voor Toegang' kwam daar onlangs nog een vierde reeks proefevenementen bij.

Per Fieldlab zijn er verschillende initiatiefnemers. Voorafgaand aan ieder proefevenement moeten bezoekers een negatieve coronatest laten zien. Verder wisselen de regels per initiatief. Zo worden de bezoekers van het ene evenement nauwlettend gevolgd en bij andere evenementen compleet vrijgelaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OMT vreest besmettingen en wil andere opzet proefevenementen

Wat levert het op?

Organisatoren willen er door de proeven achter komen hoe ze veilig en verantwoord evenementen kunnen gaan organiseren. Maar wat er precies wordt onderzocht, is niet altijd duidelijk en de meeste resultaten zijn (nog) niet gepubliceerd. Intussen worden alweer nieuwe testevenementen aangekondigd, terwijl het OMT liever maximaal tien events zou zien.

Het OMT is bezorgd over het groeiend aantal proefevenementen dat de overheid de komende weken toestaat terwijl de besmettingscijfers hoog zijn en pleit voor aanpassingen, onder meer rond het testen. 

Experiment

Microbioloog Bert Niesters staat er echt van te kijken wat er allemaal kan. "De besmettingscijfers dalen niet. Als het fout gaat, zitten we echt in de problemen. Dan zie ik versoepelingen pas na de zomer en niet in de zomer", zegt hij. "We hebben meer besmettingen dan Duitsland, daar gaat de boel op slot, maar wij organiseren van alles onder het mom van experiment."

Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van de huidige 40 uur. En het achteraf testen zou volgens critici verplicht moeten worden. Dat is het nu niet. 

200.000 deelnemers

De deskundigen wijzen er ook op dat in totaal zo'n 200.000 deelnemers worden verwacht bij de evenementen.

Voorbereidingen in de Utrechtse kroeg Ubica. Voorbereidingen in de Utrechtse kroeg Ubica.

Weer eens wat lol

Wat de testevenementen nog meer opleveren? Weer eens wat lol. Al keert de romantiek van het cafébezoek niet meteen terug, concluderen de Utrechtse kroegeigenaren die meedoen aan het kroegexperiment. De verplichte anderhalve meter afstand blijft gelden en bezoekers krijgen een 'tag' die hun bewegingen registreert. 

"Maar de sluiting van de horeca duurt al veel te lang", zegt Pieter Honing namens de cafés in de Volkskrant. "We zijn allang blij dat mensen weer naar de kroeg kunnen, zij het stapje voor stapje."

De horecaondernemer heeft er alle vertrouwen in dat de proef positief zal uitpakken. 

Soorten Fieldlabs en wat het oplevert

  • Fieldlab-evenementen

Bij de grootste evenementen zijn 10.000 mensen welkom, als ze een negatieve test kunnen overleggen. Vijf dagen na het evenement moeten aanwezigen weer een sneltest doen. Tijdens het evenement wordt de 1,5 meterregel losgelaten. 

  • Fieldlab-vakantie

De Rijksoverheid en de reis- en vervoersbranche onderzoeken het gedrag van de reizigers. De eerste proefvakantie is op Rhodos. De proefreizen moeten inzicht geven in onder welke voorwaarden mensen straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen. De reizigers moeten zich aan alle coronaregels houden. Voor vertrek moet een negatieve test worden afgegeven, na thuiskomst is het de bedoeling dat reizigers in thuisquarantaine gaan. 

  • Fieldlab-cafés

Vijf kroegen in Utrecht zijn uitgekozen voor een cafétest. Cafégangers mogen alleen met een negatieve test naar binnen. Ze kunnen kiezen tussen een tijdslot van 1,5 uur of 3 uur. In de kroeg gelden de coronaregels. Het belangrijkste doel is om het gedrag van personeel en gasten in kaart te brengen. Op die manier krijgen onderzoekers extra inzichten in hoe de cafés straks verantwoord en veilig open kunnen.

  • Testen voor Toegang

Deze reeks proefevenementen is onlangs aangekondigd. Het gaat om onder meer sportwedstrijden met publiek, dierentuinen, pretparken, musea, concerten en theatervoorstellingen. Bezoekers laten bij de ingang een bewijs van een negatieve testuitslag zien, verder gelden de algemene coronaregels. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore