Aanpak coronacrisis

Rutte: 'Einde in zicht, samenleving kan binnenkort open'

13 april 2021 19:12 Aangepast: 14 april 2021 04:03
Mark Rutte Beeld © ANP

Het is ongelooflijk teleurstellend voor iedereen die al plannen aan het maken was, dat de versoepelingen volgende week niet doorgaan, maar het einde is in zicht. Dat zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie over de aanpak van de coronacrisis.

De versoepelingen van de coronaregels op 21 april zijn vanwege de slechte cijfers nog niet mogelijk omdat ziekenhuizen vol liggen en de besmettingscijfers zijn nog altijd hoog zijn.

Er komen pas nieuwe versoepelingen van de coronaregels als de piek van de derde coronagolf, waar Nederland nu in zit, voorbij is. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge op de persconferentie over corona. Daarbij wordt dagelijks gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames. Volgende week dinsdag wordt gekeken of versoepelingen mogelijk zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eind mei weer uit eten? Dit is het nieuwe 'openingsplan' van het kabinet

Stappenplan

Het kabinet maakte tijdens de persconferentie ook het stappenplan bekend over hoe de Nederlandse samenleving weer 'opengaat' als het coronavirus terrein verliest. Dat gaat in 5 stappen, waarbij stap 6 terug naar normaal is.

In de eerste stap gaat bijvoorbeeld de avondklok eraf en gaan de winkels en terrassen weer open. Bij de tweede stap kunnen mensen weer binnen sporten en gaan dierentuinen en pretparken weer open.

Als stap drie aanbreekt kunnen culturele instellingen weer maximaal dertig personen ontvangen, en kunnen we weer uit eten in een restaurant. Bij de volgende stap kunnen evenementen onder voorwaarde weer doorgaan, en kunnen ook cafe's de deuren weer openen.

Als stap vijf aanbreekt mag je alweer 8 mensen thuis ontvangen en kunnen bioscopen en theaters 100 mensen ontvangen. Maar wanneer dit allemaal is, dat hangt af van de vaccinatiegraad en het aantal besmettingen.

Buitenschoolse opvang

Eerder werd al bekend dat het kabinet besloten heeft dat de buitenschoolse opvang (bso) maandag weer helemaal opengaat.

Voor de bso zullen dezelfde regels gelden als voor de basisscholen, die twee maanden geleden opengingen. Bij de scholen moet bij een besmetting een hele schoolklas in quarantaine. Leerlingen hoeven niet op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven, leerkrachten moeten wel die afstand bewaren tot kinderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goed nieuws voor ouders: buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer open

Hogescholen

De bso bood de laatste tijd wel noodopvang voor kinderen met problemen thuis en voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben. Andere kinderen konden niet naar de bso, zij moesten na schooltijd naar huis of naar een vriendje of vriendinnetje.

Maandag was al duidelijk dat vanaf 26 april de hogescholen en universiteiten weer deels opengaan. Het is de bedoeling dat studenten gemiddeld weer één dag per week naar school kunnen. Ze moeten daarvoor wel een (gratis) sneltest doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Levering nieuwe Janssen-vaccins voorlopig uitgesteld vanwege mogelijke trombose

Uitstel versoepelingen

De uitstel van de versoepeling van de andere maatregelen komt door de toenemende besmettingen. Ziekenhuizen zien zich door het stijgende aantal coronapatiënten op ic-afdelingen gedwongen de reguliere zorg verder af te schalen. Een deel stelt inmiddels ook hart- en kankeroperaties uit. Dan kun je niet versoepelen, zo klinkt het.

Het eerstvolgende moment dat nu wordt genoemd voor mogelijke versoepelingen is 28 april. Dan hoopt het kabinet alsnog de eerste stappen te zetten richting een 'meer normale zomer.' Versoepelingen die op tafel liggen, zijn de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Teleurstellend

Het uitstel leidt ook tot onbegrip bij ondernemers en horecazaken. De burgemeesters van de vier grote steden deden gisteren nog een laatste oproep aan het kabinet om toch de terrassen op 21 april te openen. Zij vrezen dat het niet meer te handhaven is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore