Ga naar de inhoud
Nieuwe berekening

Aantal uitgedeelde vaccins maakt forse sprong: bijna 4 miljoen prikken gezet

Een vrouw krijgt het coronavaccin. Beeld © ANP

Het aantal vaccins dat in Nederland is uitgedeeld is de afgelopen twee dagen gestegen van 3,2 miljoen naar 3,9 miljoen. Dat is te zien op het coronadashboard van het ministerie van Volksgezondheid. Een sprong van zo'n 700.000 prikken.

Sinds 10 april was er geen update meer geweest van de cijfers op het coronadashboard, door onder meer een storing. Het aantal uitgedeelde prikken stond op 3,182 miljoen. De update van vandaag gaat om de cijfers tot en met 12 april. Daar wordt een sprong gemaakt naar ongeveer 3,9 miljoen.

Levering
Lees ook:
Levering nieuwe Janssen-vaccins voorlopig uitgesteld vanwege mogelijke trombose

Reden voor die forse stijging is het aantal prikken van 11 en 12 april dat er in z'n geheel bij wordt opgeteld. Dat zorgt voor 200.000 prikken extra.

Huisartsen

Een andere reden voor de stijging is dat sinds de problemen met AstraZeneca zijn ontstaan, die niet meer werden meegenomen in het berekende vaccinatiegetal. "Dat gebeurt sinds 3 april niet meer", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. "Het gaat vooral om prikken die huisartsen hebben gezet. Er was veel onzekerheid over hoeveel prikken de huisartsen eigenlijk konden zetten."

Nu blijkt volgens de Landelijke Huisartsenverenigingen dat het de huisartsen goed lukt om hun voorraden weg te prikken. Ook, als het moet, aan andere mensen. Dus die hebben ze er weer bij opgeteld: het gaat om een correctie van ongeveer 400.000.

Minder spillage

"De derde reden voor het hoge nieuwe getal is de nieuwe vorm van berekening door het RIVM en VWS, die rekenen op minder spillage van het vaccin. Ze rekenden bij de huisartsen (GGD is gewoon daadwerkelijke rapportage, huisartsen is onder voorbehoud van de berekening) 5 procent verspilling."

Die 5 procent blijkt veel te veel te zijn, zegt de woordvoerder van het ministerie. "Het ligt daadwerkelijk op ongeveer 1 procent. Ze hebben die herberekening met terugwerkende kracht doorgevoerd. Het gaat om een correctie van ongeveer 65.000 uitgedeelde vaccins."

Bekijk ook:

02:32
Astmapatiënt Eva wil AstraZeneca-vaccin graag wél