Ga naar de inhoud
Versoepeling coronamaatregel

Goed nieuws voor ouders: buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer open

Beeld © ANP

Goed nieuws voor ouders van schoolgaande kinderen: de buitenschoolse opvang (bso) gaat maandag weer helemaal open. Dat besluit is vanmorgen in kabinetskring genomen, melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Volgens deze ingewijden maken de plannen het veilig openstellen van de bso mogelijk.

Voor de bso zullen dezelfde regels gelden als voor de basisscholen, die twee maanden geleden opengingen. Bij de scholen moet bij een besmetting een hele schoolklas in quarantaine. Leerlingen hoeven niet op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven, leerkrachten moeten wel die afstand bewaren tot kinderen.

De bso bood de laatste tijd wel noodopvang voor kinderen met problemen thuis en voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben. Andere kinderen konden niet naar de bso, zij moesten na schooltijd naar huis of naar een vriendje of vriendinnetje.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet vraagt ons nog even om geduld: nu geen versoepelingen verwacht

Volg vanavond om 19.00 uur de persconferentie live op RTL 4 of op deze site en app

Rek er uit

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) pleitte al langere tijd voor het openstellen van de bso. Zij stelden dat de rek er bij veel ouders al lang uit was en dat het opengaan van de opvang in veel gezinnen de stress zou doen afnemen en de rust doen terugkeren.

Vanavond geven demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een persconferentie over corona. Daar worden verder weinig versoepelingen verwacht die volgende week al ingaan.

Deskundigen:
Lees ook:
Deskundigen: week later versoepelen kan écht verschil maken

Versoepelingen later

Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen van 21 april pas op z'n vroegst vanaf 28 april ingaan. Mogelijk verdwijnt vanaf dan de avondklok en kunnen de terrassen weer open. Ook winkels worden mogelijk verder opengesteld. Nu is dat nog niet aan de orde, omdat het kabinet het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen te hoog vindt.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei gisteren dat het kabinet per week gaat bekijken of de terrassen al open kunnen. Maar eerst moet de piek van de derde golf geweest zijn, klinkt het.

De verdere opening van het hoger onderwijs gaat vooralsnog wel door op 26 april, meldden ingewijden. Studenten mogen waarschijnlijk weer voor een dag in de week naar hun hogeschool of universiteit, mits ze zich van tevoren kunnen laten testen op corona.

Terrassen wel of niet open? Burgemeesters zijn verdeeld

00:38
Terrassen wel of niet open? Burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn verdeeld