Ga naar de inhoud
Erkenning van verdriet

Betaald rouwverlof na miskraam of doodgeboorte? Kabinet doet onderzoek

Archieffoto.

Het kabinet onderzoekt of ouders die te maken hebben met een miskraam of een doodgeboren kindje betaald rouwverlof kunnen krijgen. GroenLinks en SGP dringen daar al langere tijd op aan. "Mensen durven dit vaak niet bespreekbaar te maken. Daarom is het goed als het kabinet zich inspant", zegt GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug.

De twee partijen verwijzen voor hun plan naar Nieuw-Zeeland. Daar is een wetsvoorstel aangenomen waarin wordt geregeld dat ouders bij miskraam of doodgeboren kindje drie dagen doorbetaald verlof krijgen. Nieuw-Zeeland is het eerste land in de wereld dat dit in de wet heeft geregeld.

Onderzoek naar rouwverlof

GroenLinks en SGP willen dat Nederland dat ook overneemt. Demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft aangegeven dat er een onderzoek komt naar rouwverwerking op de werkvloer en dat hij dit voorstel daarin mee gaat nemen.

Volgens een eerder onderzoek van uitvaartorganisatie Yarden zegt 60 procent meer tijd te willen voor het rouwproces, maar niet elke werknemer heeft daar behoefte aan. 

SGP
Lees ook:
SGP wil rouwverlof op het werk, maar verdrietige collega heeft meer nodig

Nu is er in ons land niets in de wet geregeld. Wanneer een kind voor 24 weken komt te overlijden, moet de ouder eigenlijk weer aan het werk. In de praktijk wordt er vaak ziekteverlof opgenomen. De werknemer moet dit regelen met zijn of haar werkgever.

Kabinet moet zich inspannen

GroenLinks en SGP dringen er al langere tijd op aan dat het in de wet vast moet komen te liggen. "Een miskraam heeft een enorme impact op het leven van ouders", zegt GroenLinks-Kamerlid Maatoug.

"Mensen die dit overkomt, houden het voor zichzelf. Daarom krijgen zij niet de juiste hulp, en kunnen werkgevers hier niet goed op inspelen. Daarom is het goed als het kabinet zich inspant om meer aandacht te besteden aan dit onderwerp."

Hevig verdriet

Kamerlid Chris Stoffer (SGP) benadrukt: "Bij zo'n ingrijpende gebeurtenis wil je niet meteen weer op de bouwplaats of op kantoor verwacht worden. Eerst moet dit hevige verdriet enigszins een plaatsje krijgen."

Het onderzoek van de minister moet eind dit jaar klaar zijn.

Tips om met een rouwende collega om te gaan

We schreven eerder over rouw op de werkvloer en hoe je met collega's met verdriet kunt omgaan. In dat stuk vind je deze tips:

  1. Laat je collega zelf aangeven hoeveel werk hij of zij kan doen.
  2. Negeer het verdriet niet, maar laat je betrokkenheid zien. Als je niet weet wat je moet zeggen, zeg dan dat je het niet weet.
  3. Stel een contactpersoon aan die de collega begeleidt en een aanspreekpunt is als het even moeilijk gaat.
  4. Blijf de collega begeleiden in de maanden na het verlies, rouw kan nog lange tijd doorwerken.
  5. Niet alleen het overlijden van een naaste kan gevoelens van rouw oproepen: veel mensen hebben vergelijkbare klachten na een scheiding of het verlies van een huisdier.
Een
Lees ook:
Een ervaren medewerker is nog niet per se een goede manager