Herstel van vertrouwen

Rutte spreekt over 'indringend' gesprek met informateur

09 april 2021 21:04 Aangepast: 09 april 2021 21:44
Beeld © ANP

De vertrouwensvraag blijft centraal staan in de formatiegesprekken. Het wantrouwen is bij veel partijen namelijk nog lang niet weg. Hoofdrolspeler Mark Rutte liet vanavond na zijn gesprek met de informateur weten dat hij een 'indringend' gesprek heeft gehad over hoe het vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Verder wilde de VVD-leider weinig kwijt.

Was het gisteren de beurt aan de kleintjes, vandaag mochten de grote partijen bij informateur Herman Tjeenk Willink op gesprek komen. Tjeenk Willink moet de formatie weer op gang brengen na de politieke chaos die vorige week ontstond. 

D66 wil voortouw nemen

D66-leider Sigrid Kaag zei eerder dat het niet meer aan de VVD is om het initiatief te nemen in de formatie, nadat VVD-leider Rutte eerder had ontkend over Pieter Omtzigt gesproken te hebben met de toenmalige verkenners, maar dat later toch bleek te hebben gedaan.

Kaag vindt dat haar partij het voortouw heeft genomen in de formatie onder meer door Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat het initiatief alleen aan D66 is. De D66-leider wil vooral dat politici 'zich op een beschaafde manier tot elkaar kunnen verhouden, want dat is nodig voor de transformatie van Nederland'. 

"We staan nu op punt nul om het vertrouwen in de politiek en het vertrouwen onderling weer te herstellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Formatie na totale puinhoop vlot getrokken, VVD-leider Rutte wijkt niet

Vertrouwensvraag

Maar hoe herstellen we het vertrouwen? Volgens meerdere politici is het haast onmogelijk. "Ik zou niet weten op welke manier Rutte het vertrouwen kan herstellen", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.

"Dat is niet zomaar terug, daarvoor is teveel gebeurd", zei Lilian Marijnissen (SP).

Hoe ontstond de chaos?

De formatie kwam twee weken geleden stil te liggen nadat een foto van aantekeningen van verkenner Kajsa Ollongren naar buiten kwam. Daarop stond de gevoelige zinsnede: 'Omtzigt, functie elders'.

Naar aanleiding van die commotie moesten de verkenners hun taak neerleggen. Rutte ontkende in eerste instantie over Omtzigt te hebben gesproken, maar toen alle gespreksverslagen en andere papieren van de verkenners vorige week boven tafel kwamen, moest hij bekennen dat hij Omtzigt wel ter sprake had gebracht.

Maar gelogen had hij niet, bezwoer de premier vorige week in een marathondebat in de Tweede Kamer. Hij had er 'geen herinnering aan' , een uitleg die op weinig begrip of geloof in het parlement kon rekenen.

CDA-leider Wopke Hoekstra durft niet te zeggen hoe lang het gaat duren om het vertrouwen tussen de politieke partijen te herstellen. "Het heeft niet zoveel zin om u per dagdeel te vertellen hoe het met het vertrouwen staat", zei hij. Volgens Wilders is Rutte 'voorgoed gediskwalificeerd' als premier en is een nieuw door hem aangevoerd kabinet 'onacceptabel'.

Rutte wilde weinig kwijt

VVD-leider Rutte liet zich na afloop nog niet in de kaarten kijken en legt de bal nu bij de informateur. Die komt over ruim twee weken met zijn verslag.

De verwachting is dat maandag of dinsdag de gesprekken weer verder gaan.

Bekijk ook: Jesse Klaver sluit samenwerking met Rutte niet uit

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt een samenwerking met demissionair premier Rutte in een nieuw kabinet niet waarschijnlijk, maar uitsluiten doet hij Rutte ook niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore