Formatie gaat verder

Jesse Klaver ziet niet hoe vertrouwen in Rutte hersteld kan worden

09 april 2021 12:42 Aangepast: 09 april 2021 12:43
Jesse Klaver komt binnen bij de informateur.

Hoe het vertrouwen in VVD-leider Mark Rutte hersteld kan worden? "Ik zou niet weten op welke manier dat kan", zei GroenLinks-leider Klaver na afloop van zijn gesprek met informateur Tjeenk Willink. Vandaag is het de beurt aan de acht grootste partijen. Thierry Baudet - die als eerste aan de beurt was- kwam 10 minuten te laat.

De Forum-leider wil een zakenkabinet zonder VVD-leider Mark Rutte. "Ik heb dat vier jaar geleden ook al voorgesteld", zei Baudet. Binnen probeerde hij informateur Tjeenk Willink (79) tegen alle corona-adviezen in een hand te geven, maar die hield dat af.

Machtsspelletje 

Baudet wil dat de Tweede Kamer stemt over grote thema's. "Leg de verkiezingsprogramma's onder elkaar en kijk waar meerderheden voor zijn." Hij hekelde de gesprekken onder 'prachtige kroonluchters' als een machtsspelletje van carrièrepolitici.

Bekijk ook: Jesse Klaver over samenwerking met Rutte

Dit zei Jesse Klaver eerder deze week over de samenwerking met Rutte in een nieuw kabinet.

Nog geen vertrouwen in Rutte

Voor GroenLinks-leider Jesse Klaver is het nog zeer de vraag of het vertrouwen in VVD-leider Mark Rutte hersteld kan worden tijdens de formatie. "Ik zou niet weten op welke manier dat kan."

Klavers mening over Rutte is nog niet veranderd. Hij zegt nog steeds 'grote bezwaren' te hebben tegen de manier waarop Rutte opereert. Volgens Klaver staat de formatie nog op hetzelfde punt als een week geleden. "GroenLinks heeft aangegeven geen vertrouwen te hebben in Mark Rutte en het is aan de informateur hoe we verdergaan."

In het gesprek met Tjeenk Willink is het 'veel over de inhoud gegaan.' Zoals de coronacrisis maar ook klimaat en stikstof. 

Thierry Baudet wil de informateur de hand schudden. Thierry Baudet wil de informateur de hand schudden.

Rutte-vraag

Tjeenk Willink weet nog niet of het wantrouwen bij veel partijen tegen Rutte de formatie van een kabinet in de weg staat of niet. Sommige media trekken volgens hem die conclusie, omdat hij eerder deze week zei dat Rutte 'niet de enige drager van de huidige bestuursstijl is'.

Maar zelf kan Tjeenk Willink die conclusie 'niet tot de zijne rekenen' zolang hij niet klaar is met onderzoeken 'of en zo ja onder welke voorwaarden er voldoende vertrouwen tussen partijen bestaat of weer kan ontstaan'.

Hoe nu verder?  

Vanmiddag komen ook nog Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) langs. Mark Rutte is - rond 17 uur- als laatste aan de beurt. 

De Tweede Kamer heeft de informateur verzocht binnen drie weken zijn bevindingen te presenteren. Tjeenk Willink hoopt dat hij niet meer dan twee weken nodig heeft. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Segers over breuk met Rutte: 'Toetreden tot kabinet niet geloofwaardig'

Hoe ontstond de chaos?

De formatie kwam precies twee weken geleden stil te liggen nadat een foto van aantekeningen van oud-verkenner Kajsa Ollongren naar buiten kwam. Daarop stond de gevoelige zinsnede: 'Omtzigt, functie elders'.

Naar aanleiding van die commotie moesten de oud-verkenners hun werk neerleggen. Rutte ontkende in eerste instantie over Omtzigt te hebben gesproken, maar toen alle gespreksverslagen en andere papieren van de verkenners vorige week boven tafel kwamen, moest hij erkennen dat hij Omtzigt wel ter sprake had gebracht. Maar gelogen had hij niet, bezwoer de premier vorige week in een marathondebat in de Tweede Kamer.

Hij had er geen herinnering aan, een uitleg die op weinig begrip of geloof in het parlement kon rekenen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore