Ga naar de inhoud
In veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Vrijwilligers moskee krijgen tijdens ramadan ontheffing avondklok

Moskeeën in de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek kunnen tijdens de ramadan een ontheffing aanvragen voor de avondklok om vrijwilligers in de moskee te hebben. Elke moskee kan zo'n ontheffing aanvragen in die regio. De maatregel is bedoeld zodat moskeegangers online diensten kunnen gaan volgen.

Dat hebben alle burgemeesters in die regio besloten, melden ingewijden aan RTL Nieuws. De regio wil hiermee de saamhorigheid tussen inwoners versterken.

Volgende week begint voor een miljoen moslims de ramadan. Na zonsondergang volgen veel moslims dan een avonddienst. Voor corona werd die dienst in de moskee gevierd. Nu volgen moslims de dienst online. 

Online diensten

Om die online diensten mogelijk te maken hebben de burgemeesters in de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek aan alle moskeeën in hun regio de mogelijkheid gegeven om moskeevrijwilligers een ontheffing aan te vragen voor de avondklok. Die geldt alleen in het weekend.

De ontheffing voor de avondklok geldt dus niet voor moskeebezoekers.

Tot nu toe heeft de moskee in Bussum al aangegeven gebruik van de ontheffing te maken. In de veiligheidsregio zijn er moskeeën in Huizen, Hilversum en Bussum. Of burgemeesters in andere veiligheidsregio's deze mogelijkheid ook gaan geven is niet duidelijk.

Ramadan: een maand lang vasten

Tijdens de ramadan mogen moslims een maand lang overdag niet eten, drinken, roken of seks hebben. Het vasten begint vlak voordat de zon opkomt. Dit jaar is dat rond 4.00 uur ‘s ochtends. Deelnemers mogen pas bij het avondgebed weer eten en drinken, wat dit jaar rond 21.00 uur zal zijn.

Tijdens de vastenmaand moeten moslims extra aan liefdadigheid doen. Zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en reizigers hoeven niet te vasten.

De periode van ramadan verschuift, omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de stand van de maan. Een paar jaar geleden viel de ramadan midden in de zomer, in 2030 begint de ramadan rond tweede kerstdag.

Dit jaar begint ramadan op 12 of 13 april.

Bekijk ook: Burgemeester Aboutaleb maakt zich zorgen over ramadan

00:26
Bekijk ook: Burgemeester Aboutaleb maakt zich zorgen over ramadan