Ga naar de inhoud
Einde aan periode-Arib

Vera Bergkamp (D66) nieuwe Kamervoorzitter: 'Dit is Champions League'

Vera Bergkamp met de huidige voorzitter Khadija Arib. Beeld © ANP

D66'er Vera Bergkamp (49) is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Dat betekent dat na vijf jaar een einde komt aan het voorzitterschap van Khadija Arib. "Ik ben geen mak lammetje, ik wil een bondgenoot zijn voor Kamerleden en ik wil streng en rechtvaardig zijn rond informatievoorziening", zei Bergkamp.

Vera Bergkamp nam het op tegen de huidige voorzitter Khadija Arib (PvdA) en het PVV-Kamerlid Martin Bosma (PVV). Bergkamp wordt benoemd voor een periode van vier jaar. Na de stemming liet ze weten dankbaar te zijn voor het vertrouwen dat ze van haar collega-Kamerleden kreeg:

  Nieuwe Kamervoorzitter Bergkamp: 'Dankbaar voor het vertrouwen'

  01:15

  1 - De baan en het salaris

  Het salaris van Kamervoorzitter ligt rond de 150.000 euro per jaar. Het is hard werken en allesbehalve een kantoorbaan – vorige week duurde een debat nog tot 4 uur 's nachts.

  De belangrijkste taken van de nieuwe voorzitter:

  • Ze is hoofd van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer
  • De voorzitter moet strak en onpartijdig debatten leiden. Ze moet politiek kleurenblind zijn. 
  • De voorzitter heeft een coördinerende rol tijdens het proces van kabinetsformatie.
  • Naar buiten toe vertegenwoordigt de voorzitter de Kamer ook tijdens buitenlandse reizen. 

  2 - Cv van de nieuwe voorzitter

  Bergkamp is sinds 2012 lid van de Tweede Kamer, waar ze onder meer lid was van het dagelijks bestuur. Eerder was ze voorzitter van de LHBTI-rechtenorganisatie COC en directeur bij de Sociale Verzekeringsbank. Daar heeft ze naar eigen zeggen kennis voor het voorzitterschap opgedaan en vaak vergaderingen voorgezeten. 

  Ze had als Kamerlid onder meer de portefeuille corona, langdurige zorg en familierecht. Ze nam het initiatief om een einde te maken aan de ‘enkele-feitconstructie’, waarmee religieuze scholen tot 2015 openlijk lesbische, homoseksuele en biseksuele leerlingen en docenten weg konden sturen. En ze bereikte een Kamermeerderheid voor een verbod op de weigerambtenaar.

  3 - Wat gaat de nieuwe voorzitter veranderen? 

  In haar sollicitatiebrief schreef Bergkamp dat ze de positie van de Tweede Kamer wil versterken in haar rol als medewetgever en controleur van het kabinet. Ook wil ze de verhuizing van de Kamer 'met enthousiasme' begeleiden, de organisatie in de Kamer professionaliseren en de plenaire agenda beter structureren.

  Ze omschrijft zichzelf als een verbindend leider. "Ik vind het leuk om dingen samen te doen. En ik wil benadrukken wat mensen verbindt, in plaats van wat mensen verdeelt." Ze heeft oog voor minderheden. "Ik ben geen lammetje. Ik ben vasthoudend." Ze zegt dat haar nieuwe baan van 'Champions League'-niveau is.

  4 - Wie waren de concurrenten?

  Bergkamp nam het op tegen tegen de huidige voorzitter Khadija Arib (60) en het PVV-Kamerlid Martin Bosma. Arib gaf in het najaar al aan dat ze een nieuw termijn ambieerde. Ze wordt gewaardeerd om de ontspannen manier waarop zij de debatten leidt. Maar er is ook kritiek over haar stijl.  

  Bosma is al bijna 15 jaar Kamerlid van de PVV.  Bosma vervangt Arib regelmatig en is de eerste ondervoorzitter. In 2016 deed hij ook al een gooi naar de voorzittershamer. Die stemming verloor hij. Bosma staat bekend om zijn humor. Maar dat Bosma van de PVV is, een partij die pleit voor minder Marokkanen, ligt gevoelig bij veel Kamerleden. Bijvoorbeeld bij het ontvangen van buitenlandse delegaties.  

  5 - Privé

  Bergkamp studeerde bestuurskunde en politicologie. Ze is lesbisch, getrouwd en heeft twee kinderen. In het interview met Het Parool vertelde ze dat ze op haar 21ste voor het eerst een echte relatie had. Haar vader was verkoper van sanitair, haar moeder werkte in een lederwarenzaak.

  Bergkamp woont in Amsterdam, waar ze ook is geboren. Ze heeft een Marokkaanse vader. Hij woont al meer dan 50 jaar in Nederland. "Als kind gingen we soms op vakantie naar Marokko."

  Frits Wester: Vooral een keuze tegen herbenoeming van Arib

  De nieuwe Kamervoorzitter wacht een 'hell of a job',  zegt politiek commentator Frits Wester. "Ze krijgt te maken met een formatie die met enorme chaos bedroevend slecht begonnen is, een sterk versplinterde Kamer met 17 partijen en een sfeer van wantrouwen onderling en ten opzichte van het kabinet."

  Of Vera Bergkamp dat aankan moet volgens Wester blijken in de praktijk: "Ze moet meteen het diepe in en vrijwel direct leveren. Het is een beroerde tijd om in deze rol te starten. Daarbij moet ze zich ook realiseren dat de keuze voor haar ook vooral een keuze was tegen herbenoeming van Arib en de afwijzing van misschien wel de sterkste kandidaat Martin Bosma die de pech heeft uit de PVV-fractie te komen waardoor hij op voorhand op weinig steun kon rekenen van de meeste andere partijen. In die zin was, hoewel iedereen zo graag anders doet voorkomen, de keuze voor Bergkamp toch ook weer een hele politieke keuze." 

  Altijd weten wat er speelt?
  Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

  Playstore Appstore