Vorming nieuw kabinet

PvdA'er Herman Tjeenk Willink wordt informateur kabinetsformatie

06 april 2021 12:38 Aangepast: 06 april 2021 14:22
Herman Tjeenk Willink. Beeld © ANP

PvdA'er Herman Tjeenk Willink wordt de nieuwe informateur. Dat is besloten na overleg tussen de 17 fractievoorzitters en Kamervoorzitter Khadija Arib. Er is een informateur nodig nadat partijen vorige week aangaven niet met de vorige twee verkenners, Koolmees en Van Ark, door te willen vanwege het geschonden vertrouwen.

Tjeenk Willink (PvdA) is minister van Staat en heeft zeer veel ervaring met formaties. Hij was als informateur ook betrokken bij het huidige kabinet.

In de Rooksalon in het Tweede Kamergebouw bogen Arib en de fractievoorzitters zich vanochtend over de profielschets voor de nieuwe informateur, die het formatieproces vlot moet trekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-verkenners bieden 'diepgevoelde excuses' aan voor formatieblunder

Gelekte naam Omtzigt

Sinds een notitie van het eerste verkennersduo uitlekte waarin de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt werd genoemd, zit het proces vast. Uit de notitie bleek dat premier Mark Rutte in zijn gesprek met de verkenners over Omtzigt had gesproken, en volgens critici leek het erop dat Rutte het kritische Kamerlid wilde wegpromoveren.

Rutte ontkende in eerste instantie over Omtzigt te hebben gesproken, maar toen alle gespreksverslagen en andere papieren van de verkenners vorige week boven tafel kwamen, moest hij erkennen dat hij Omtzigt wel ter sprake had gebracht. Maar gelogen had hij niet, bezwoer de premier vorige week in een marathondebat in de Tweede Kamer. Hij had er geen herinnering aan, een uitleg die op weinig begrip of geloof in het parlement kon rekenen.

De premier overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen, maar zelfs zijn partners uit het huidige, demissionaire kabinet, CDA en D66, waren zeer kritisch. Zij dienden samen een motie van afkeuring in. Gert-Jan Segers, de leider van de vierde coalitiepartner ChristenUnie, liet dit weekend weten niet te willen deelnemen aan een nieuw kabinet met de VVD indien dat door Rutte zou worden geleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantekeningen verkenner Ollongren per ongeluk zichtbaar: 'Omtzigt, functie elders'

Verkenners weg

Verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) werden vervangen door ministers Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VVD). De Kamer besloot hen vorige week aan de kant te zetten, omdat ze in de ogen van het parlement te dicht op de politiek zitten.

 

Tjeenk Willink en zijn opvatting over de geloofwaardigheid van de overheid

Tjeenk Willink was vier jaar geleden ook informateur bij de vorming van het huidige kabinet. Toen schreef hij een persoonlijke brief aan het nieuwe kabinet om toch vooral aandacht te hebben voor de uitvoering van beleid. Volgens hem is het ‘voor de geloofwaardigheid van de overheid’ noodzakelijk dat de politiek stelselmatig oplet hoe beleid wordt uitgevoerd. En er voor zorgt dat obstakels die burgers in hun contacten met overheid en semipublieke diensten ondervinden ook daadwerkelijk worden weggenomen.

Die is ook de kern van de herhaalde pleidooien van het CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. De voordracht van Tjeenk Willink kan dus ook als een signaal naar hem worden gezien. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore