Informateur gezocht

Rutte blijft, maar is er nog vertrouwen? Formatie stap voor stap verder

06 april 2021 07:35 Aangepast: 06 april 2021 08:54
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib gaat in gesprek met de fractievoorzitters in de Rooksalon. Beeld © ANP (foto 18 maart)

Vertrouwen of niet, een nieuw kabinet moet er komen. Maar uit welke partijen dat moet gaan bestaan, is nu de grote vraag. Een kabinet zonder VVD is nagenoeg onmogelijk, maar veel partijen zeggen Rutte niet meer te vertrouwen.

Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt opnieuw alle 17 fractievoorzitters om te bespreken hoe het verder moet met de formatie. In de Rooksalon in het Tweede Kamergebouw buigen zij zich over de profielschets voor de nieuwe informateur, die het formatieproces vlot moet trekken.

Sinds een notitie van het eerste verkennersduo uitlekte waarin de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt werd genoemd, zit het proces vast. Uit de notitie bleek dat premier Mark Rutte in zijn gesprek met de verkenners over Omtzigt had gesproken, en volgens critici leek het erop dat Rutte het kritische Kamerlid wilde wegpromoveren.

Een overzicht van de gebeurtenissen:

Rutte ontkende in eerste instantie over Omtzigt te hebben gesproken, maar toen alle gespreksverslagen en andere papieren van de verkenners vorige week boven tafel kwamen, moest hij erkennen dat hij Omtzigt wel ter sprake had gebracht. Maar gelogen had hij niet, bezwoer de premier vorige week in een marathondebat in de Tweede Kamer.

Hij had er geen herinnering aan, een uitleg die op weinig begrip of geloof in het parlement kon rekenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte heeft formatiedebat overleefd, hoe nu verder? Vier vragen en antwoorden

De premier overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen, maar zelfs zijn partners uit het huidige, demissionaire kabinet, CDA en D66, waren zeer kritisch. Zij dienden samen een motie van afkeuring in.

"Ik denk dat we met de Paasdagen het stof moeten laten neerdalen, en daarna stap voor stap verder", zei Rutte erover. 

Maar Gert-Jan Segers, de leider van de vierde coalitiepartner ChristenUnie, liet dit weekend weten niet te willen deelnemen aan een nieuw kabinet met de VVD indien dat door Rutte zou worden geleid. "Dat is niet geloofwaardig", zei Segers:

Verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) werden vervangen door ministers Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VVD). De Kamer besloot hen vorige week aan de kant te zetten, omdat ze in de ogen van het parlement te dicht op de politiek zitten.

"De ontstane politieke situatie vraagt om een gezaghebbende, onafhankelijke informateur met een grotere afstand tot de actuele politiek", vindt de Kamer. Wie aan die omschrijving voldoet, moet deze week duidelijk worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte gaat door, ondanks breuk in coalitie: 'Ik ben strijdbaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore