Woensdag verkiezing

Bosma (PVV) wil voorzitter Tweede Kamer worden: 'Niet meer lammetje van kabinet'

05 april 2021 11:26 Aangepast: 05 april 2021 11:29
Martin Bosma (PVV). Beeld © ANP

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat maakte hij bekend op Twitter. Het is de tweede keer dat Bosma zich in de strijd werpt.

"De Kamer weer als TEGENMACHT. Niet meer als lammetje van het kabinet, maar als leeuw van het dualisme. Nu meer dan ooit. Daarom ben ik kandidaat voor het voorzitterschap", twittert de PVV'er.

Al eerder kandidaat

De huidige voorzitter, Khadija Arib, werd in januari 2016 gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer, als opvolger van Anouchka van Miltenburg (VVD). Die trad af na kritiek op haar functioneren. Die keer waren ook Madeleine van Toorenburg (CDA), Ton Elias (VVD) en Martin Bosma kandidaat. Arib (PvdA) werd in maart 2017 herkozen. Toen had ze geen concurrentie, ook niet van Bosma. Arib heeft nu al aangegeven graag voorzitter te willen blijven.

Bosma (56) is een van de ondervoorzitters van de Tweede Kamer en leidt vaker vergaderingen en debatten.

Woensdag verkiezing

De nieuwe Tweede Kamer kiest woensdag 7 april een nieuwe voorzitter. Kamerleden die die functie ambiëren, kunnen zich tot dinsdag 10.00 uur aanmelden.

Bekijk ook: Zo bracht Omtzigtgate Rutte aan het wankelen

Demissionair premier Mark Rutte overleefde afgelopen week maar net een marathondebat. Het vertrouwen in hem is flink beschadigd. Dit is hoe één foto zorgde voor een politieke crisis in Den Haag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore