Ga naar de inhoud
Na oproep Halsema

Burgemeesters grote steden steunen Halsema in roep om openen terrassen

Lege terrassen in Utrecht. Beeld © ANP

De oproep van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om de buitenruimtes te openen, vindt gehoor bij haar collega's. Ook de burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat, zeggen ze tegen RTL Nieuws.

Halsema deed haar oproep gisteravond in het programma Beau. "Voor ons als lokaal bestuur is het heel ingewikkeld om mensen de hele dag aan regels te moeten herinneren waar ze niet in geloven. De gezondheidscrisis is ernstig, maar we kunnen de lockdown niet afdwingen met repressie."

Het Veiligheidsberaad pleit al meer dan een maand voor versoepeling van de strenge lockdownmaatregelen. Nu het aantal gevaccineerde mensen toeneemt en sneltesten voor iedereen beschikbaar zijn zou er met name in de buitenlucht meer mogelijk moeten zijn, vinden veel burgemeesters.

Druk in Vondelpark

Afgelopen week was het onder meer in het Amsterdamse Vondelpark erg druk, wat ook leidde tot onrust toen de politie het park ontruimde: 

Iedereen op een kluitje in het Vondelpark, politie ingezet bij ontruimen

00:46
Honderden mensen op een kluitje, zo zag het Vondelpark er vorige week uit.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met de oproep van burgemeester Halsema. "We kunnen veilig open en willen onderdeel zijn van de oplossing", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen daarover tegen omroep WNL.

De oproep kreeg ook steun van haar ambtgenoten van onder meer Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Want ook die steden hebben te maken met drukte. Een woordvoerder van de Utrechtse burgemeester Dijksma zegt dat zij zich aansluit bij de oproep om dierentuinen, pretparken en terrassen geleidelijk meer te heropenen. "Dit geeft mensen letterlijk de ruimte er weer op een verantwoorde manier op uit te gaan."

'Niet meer uit te leggen'

Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb steunt Halsema: "Gooi die ruimte open om de druk in bijvoorbeeld de parken te verminderen." Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het niet meer uit te leggen valt.

"Wij zijn onze buitenruimtes zoveel mogelijk aan het klaarmaken, want ik denk dat we deze zomer nog wel met de anderhalvemetersamenleving te maken hebben." Op openbare plekken komen cirkels om aan te geven dat er afstand gehouden moet worden en boa's gaan mensen daar op wijzen.

Strengere
Lees ook:
Strengere lockdown voor heel Frankrijk gaat in: avondklok en scholen sluiten

Volgens de Haagse burgemeester Van Zanen is er al eerder op heropening aangedrongen bij het Veiligheidsberaad. "Wat je nu ziet gebeuren met het mooie weer is dat het buiten drukker wordt. Wij doen al aan crowd control in onze parken en wij hebben natuurlijk het strand. Het openen van terrassen kan dan helpen, mits het veilig gebeurt natuurlijk, om die buitenruimte te ontlasten."

Drukte komt toch wel

Halsema zei gisteren dat de reden om de horeca te sluiten, achterhaald is. Die maatregel kwam er om drukte te vermijden. "Die drukte is er toch wel, op de terrassen kan het nog in goede banen worden geleid." De Amsterdamse burgemeester benadrukte wel dat de heropeningen 'verantwoord moeten gebeuren.'

Woede
Lees ook:
Woede om rotzooi in parken na zomerse dagen: 'Dit kan gewoon niet'

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, laat in een reactie weten: "Namens het Veiligheidsberaad heb ik al eerder aangegeven dat wij voorstander zijn van stapje voor stapje versoepelingen. Daarbij ligt het voor de hand om onder andere van buiten naar binnen te kijken naar versoepelingen." 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.