Ga naar de inhoud
Geen spatscherm

Ollongren vertelde chauffeur pas tijdens rit over positieve coronatest

Ollongren vlak voordat ze de auto instapte. Beeld © EPA

Voormalig verkenner Kajsa Ollongren vertelde de chauffeur van haar dienstauto vorige week donderdag pas tijdens de rit dat ze positief was getest op corona. Kort daarvoor verliet ze het Binnenhof, nadat ze de uitslag van de test had gehoord.

Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van het ministerie van Sociale Zaken. De chauffeur heeft zich laten testen. Het is niet bekend of hij besmet is geraakt.

Er zijn maatregelen nageleefd om besmetting te voorkomen. In de auto was geen spatscherm, blijkt uit de antwoorden. Daarom droegen Ollongren en haar chauffeur mondkapjes. Volgens het ministerie was er in dit geval niets anders mogelijk dan dat Ollongren met de dienstauto wegreed.

In quarantaine

Meerdere fractievoorzitters in de Tweede Kamer gingen na de positieve test van Ollongren uit voorzorg in quarantaine. Alle partijleiders hebben vorige week maandag of dinsdag een gesprek gehad met haar en waren daarbij langere tijd met haar in één ruimte.

Volgens de coronaregels is het ook na contact met een besmet persoon niet nodig in thuisisolatie te gaan, als maar 1,5 meter afstand is bewaard. Volgens oud-medeverkenner Annemarie Jorritsma is dat tijdens de formatiegesprekken steeds gebeurd. 

Tijdens het vertrek van Ollongren werd ze gefotografeerd met een notitie onder haar arm, waarop onder meer gerept werd over een 'functie elders' voor kritisch CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Vanwege de gelekte notitie zijn Ollongren en Annemarie Jorritsma geen verkenner meer, maar opgevolgd door demissionair ministers Tamara van Ark (Medische Zorg) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken).

Vandaag debatteert de kamer hierover. Politiek commentator Frits Wester vertelt hieronder hoe belangrijk dit debat is:

Frits Wester over cruciaal debat: 'Veel op het spel, formatie wordt lastiger'

02:38
"Er staat veel op het spel, de formatie wordt lastiger", zegt de politiek commentator.
Ex-verkenners
Lees ook:
Ex-verkenners bieden 'diepgevoelde excuses' aan voor formatieblunder