Na lekken

CDA'er Omtzigt wil opheldering na gelekte aantekeningen: 'Wordt iets verborgen gehouden'

31 maart 2021 13:28 Aangepast: 31 maart 2021 14:20

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft er geen goed woord voor over dat er door twee oud-verkenners werd gespeculeerd over een 'functie elders' voor hem. Omtzigt is vandaag in de Kamer om te worden beëdigd. "De twee verkenners hadden moeten zeggen wat er is gebeurd. Direct. Bizar. En het gaat over mij als persoon", zei Omtzigt tegen de verzamelde pers.

De gewraakte notitie van de verkenners waarin de naam van CDA'er Pieter Omtzigt werd genoemd was een belediging van 'de Nederlandse kiezer'. Omtzigt denkt dat er 'iets verborgen wordt gehouden'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantekeningen verkenner Ollongren per ongeluk zichtbaar: 'Omtzigt, functie elders'

Functie elders

De notitie werd vorige week donderdag gefotografeerd, toen verkenner Kajsa Ollongren ermee over het Binnenhof liep. Bij Omtzigts naam stonden de woorden 'functie elders', wat doet vermoeden dat er werd nagedacht over een manier om van het kritische Kamerlid af te komen.

Omtzigt had verwacht dat de verkenners binnen 24 uur openheid van zaken zouden hebben gegeven, zegt hij nu, maar dat is uitgebleven. Ook veel partijen in de Tweede Kamer zijn ontevreden met de uitleg die tot dusver is gegeven.

Thuiszitten

"Ik vind dat de verkenners nu al hadden moeten vertellen wat er is gebeurd is", zegt Omtzigt. "Het bizarre is dat het allemaal over mijn persoon gaat. En als ik juist één ding gewild had deze weken, is dat dat niet zo is en dat het niet over mij gaat. Ik zit thuis en dat is niet zonder reden."

Wat de reden is? "Over het algemeen is de reden dat er iets verborgen wordt gehouden. Als er niet iets onmiddellijk wordt aangegeven hier in Den Haag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Echtgenote Pieter Omtzigt: 'Hij laat zijn 342.000 kiezers niet in de steek'

Affront voor kiezer

"Ik ben blij dat ik weer geïnstalleerd ben. We zijn gekozen door het Nederlandse volk. De kiezers gaan er over wie er in de Tweede Kamer zit. Daar gaat geen verkenner over, daar gaat geen ambtenaar over", aldus een strijdbare Omtzigt.

"Dit was een affront voor de Nederlandse kiezer. Ik had verwacht dat het binnen 24 uur opgehelderd zou zijn, maar we zijn nu zeven dagen verder. Dat betekent dat er ergens iets verborgen wordt gehouden. Iemand heeft de notitie geschreven. Er is hier geen spooktypemachine in Den Haag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omtzigt gewoon bij beëdiging in Kamer: 'Steun soms ongemakkelijk'

De Kamer praat later vandaag over de kwestie. "Ik ga niet speculeren over wat er is gebeurd, dat komt in het debat", aldus Omtzigt. "Ze zijn verplicht aan Nederland om mede te delen wat er is gebeurd."

Volg het debat vanmiddag live op deze site, hoe laat het begint is nog niet bekend

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore