Ga naar de inhoud
Beëdiging Tweede Kamer

Nieuwe Kamerleden aan de slag: 'Alsof je als brugklasser naar middelbare school gaat'

Habtamu de Hoop, Sylvana Simons en Nicki Pouw-Verweij

Ze voelen zich een beetje als een brugpieper die voor het eerst naar de middelbare school gaat. Maar liefst 69 nieuwe Kamerleden worden vandaag beëdigd. Wat drijft hen en waarom willen ze dit avontuur aangaan? Drie nieuwelingen in de Tweede Kamer doen hun verhaal. "Eindelijk kan ik zelf eens aan de knoppen draaien. Ontzettend gaaf."

Nicki Pouw-Verweij (29, JA21): 'Mijn zoontje denkt dat ik nu voor de koning werk'

"Een mooie jurk hangt al klaar voor de beëdiging. Ik heb ontzettend veel zin om als Kamerlid voor JA21 aan de slag te gaan. Helemaal nieuw is het niet. Ik ken het Binnenhof, want ik heb twee jaar in de Eerste Kamer gezeten. Nu dus naar de Tweede Kamer, en dat voelt wel een beetje alsof je als brugklasser naar de middelbare school gaat. Al die gangen en ik weet nog niet wat mijn kamer gaat worden. Dat ga ik vandaag allemaal zien."

"Ik heb twee kinderen. De oudste van 3 jaar heb ik proberen uit te leggen wat ik ga doen. Mijn zoontje denkt dat ik voor de koning ga werken, haha. Leg een kind maar eens uit wat politiek is. Mijn meisjesdroom was om arts te worden. Dat is gelukt. Ik werk als arts-onderzoeker in het VUmc in Amsterdam. Ik ben nog bezig met promoveren; mijn onderzoek gaat over PET-scans bij reuma. Dat onderzoek ga ik ook afmaken. Het mooiste werk vind ik nog altijd om naast het bed van een patiënt te staan."

Van
Lees ook:
Van Toorenburg (CDA) stopt na 14 jaar als Kamerlid

"Om de politiek in te gaan was niet mijn grote droom, maar ik voel wel die verantwoordelijkheid. Ik wil aan de knoppen draaien omdat ik echt vind dat er dingen anders moeten. Als ik nu die kans niet zou pakken is dat hypocriet. Ik heb zelf ook in de thuiszorg gewerkt en zie waar het mis is gegaan door de bezuinigingen. Ik wil mijn expertise gebruiken om het beter te maken. Ik ga voor JA21 de portefeuille Volksgezondheid doen. Waar ik me als eerste voor wil inzetten? De bejaardentehuizen in oude vorm moeten weer terug. Het is heel belangrijk dat deze tehuizen hun functie weer terugkrijgen in de samenleving. Dat heb ik aan mijn eigen oma gezien."

Habtamu de Hoop (22, PvdA): 'Ik ben jong, maar dat is juist heel belangrijk'

"Ik heb net een heel leuk appartementje gevonden, om de hoek bij de Tweede Kamer. Daar ga ik doordeweeks wonen, in het weekend ga ik dan met de trein terug naar Friesland. Daar woon ik weer even bij mijn ouders op de boerderij. Zij hebben mij geadopteerd nadat ik als baby in Ethiopië te vondeling ben gelegd."

"Ik voel me een echte Fries en ben een echte boerenzoon. Die achtergrond neem ik ook mee naar de Kamer. Ik wil me hard maken voor het noorden. De noordelijke provincies worden namelijk onderbedeeld. Ze dragen te veel de lasten en krijgen er te weinig voor terug."

Definitieve
Lees ook:
Definitieve uitslag verkiezingen: VVD 34 zetels, D66 24 en vier nieuwe partijen

"Ik ben met 22 jaar het jongste Kamerlid. Jonge politici zijn belangrijk omdat ze jongeren een stem kunnen geven. Dat verdienen ze. Kijk naar de klimaatdemonstraties en Black Lives Matter: het zijn vooral jongeren die zich uitspreken. Omdat ik zelf jong ben, ken ik hun problemen. Denk aan de hoge studieschulden en het enorme woningtekort. De komende generatie is belangrijk voor iedereen."

"Ik ben drie jaar raadslid geweest in Súdwest-Fryslân. Verder heb ik twee jaar Het Klokhuis gepresenteerd. Dat ik nu de Kamer in mag is een droom die uitkomt. Heel bijzonder en echt te gek. Waarom ik dat voor de PvdA doe? Ik heb zelf geluk gehad in het leven en de wind mee. Maar niet iedereen kan dromen. Sommige mensen liggen wakker, vanwege hun problemen of omdat ze schulden hebben. De PvdA heeft daar het beste antwoord op."

Sylvana Simons (50, BIJ1): 'Ik heb wel even een traantje gelaten na de winst'

"Na de verkiezingen had ik even nodig om te landen. Eerst had BIJ1 een zetel, toen weer niet. Wat een rollercoaster was het. Dit weekend heb ik eindelijk de rust gevonden. Hoe? Door mezelf even helemaal terug te trekken, muziek te luisteren en even een traantje te laten. Dat ik de Tweede Kamer in mag, voelt heel erg verdiend na vier jaar hard werken met het team."

"Ik heb twee volwassen kinderen. Vooral mijn oudste zoon is heel erg politiek betrokken en hij is ook mijn grootste criticaster. We hebben heel leuke discussies. Vooral ook omdat hij iets minder links is. Mijn twee kinderen en mijn eigen moeder zullen vandaag de beëdiging volgen. Via de tv, vanwege corona neem ik niemand mee naar de Tweede Kamer."

Ook
Lees ook:
Ook deze partijen veroveren een plek in de Tweede Kamer

"Omdat we een kleine fractie zijn zitten we tijdelijk even in een vergaderzaal. Daarna is het de bedoeling dat we naar het Ministerie van Koloniën gaan, maar daar ga ik zeker nog een punt van maken. Ik neem sowieso voor mijn nieuwe werkkamer een beeld mee van Martin Luther King en een eetschaal van mijn kinderen. Daar kunnen lekkere snacks op, voor tijdens de lange werkdagen."

"We zijn een kleine fractie, dus we willen bij ons eigen verhaal blijven. Zo wil BIJ1 dat de onderste steen boven komt rond het racistische karakter van de toeslagenaffaire. De aanpak van racisme is voor ons ontzettend belangrijk. Ook vanuit de politie horen we steeds meer signalen van racisme. En we willen weer dat er een overheid komt die kijkt naar de burger."

"Dat ik een rode lap ben voor sommige mensen omdat ze het gezeur vinden? Dat is dan maar zo. Ik kan daar heel goed afstand van nemen. Ik sta voor mijn verhaal, ik ben er niet om ruzie te zoeken. Ik kan juist heel goed samenwerken. Ik heb er heel veel zin in en zal vandaag stralen in een outfit waarin een stukje cultuur is verwerkt."

Bekijk ook: Lodewijk Asscher neemt afscheid van de politiek

01:52
Lodewijk Asscher: 'Politiek kan opeens ophouden, daar was ik me altijd van bewust'