Minder afspraken

Kamer eist opheldering over vaccinatievertraging: 'Wees realistisch'

30 maart 2021 13:54 Aangepast: 30 maart 2021 14:18
Hugo de Jonge Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil opheldering van minister De Jonge van Volksgezondheid over het achterblijven van het aantal prikken ten opzichte van eerdere verwachtingen. "Hou op met uitspraken doen die dan een paar dagen later toch anders liggen."

Het ministerie rekende erop dat er vorige week 416.000 prikken zouden worden gezet, maar de teller bleef steken op ruim 280.000. Volgens De Jonge kwam dat doordat er minder prikafspraken zijn gemaakt dan verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We lopen achter op schema: minder mensen dan verwacht maken prikafspraak

Onduidelijkheid

Het leidt tot onbegrip in de Tweede Kamer. "We zien dat er nu te veel onduidelijkheid is", zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp. "De cijfers veranderen elke keer. Het is heel lastig om erachter te komen hoeveel vaccins er op voorraad zijn, hoeveel er geprikt is. Zo kan ik mijn controlerende taak niet uitvoeren."

Ook dat de minister en het RIVM wijzen naar het feit dat er te weinig afspraken gemaakt zijn, irriteert haar. "Leg de verantwoordelijkheid niet elders. Waarom zijn er dan niet meer mensen uitgenodigd? En als de telefoonlijnen te vol zijn, breid ze dan uit."

Samen met VVD, PVV en GroenLinks, goed voor een meerderheid in zowel de oude als de nieuwe Tweede Kamer, wil ze vandaag nog opheldering van de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat het er aan toe in de vaccinatiehal: 'We prikken 700 mensen per dag'

Prikstop

Het probleem van de achterblijvende prikken lag vooral bij het vaccin van AstraZeneca; van de 100.000 'prikslots' die bij de GGD beschikbaar waren, werden er maar 36.000 gevuld, zegt het RIVM.

Wat daar precies de verklaring voor is, is niet duidelijk. Volgens De Jonge heeft het waarschijnlijk te maken met de tijdelijke prikstop met dat vaccin. Woensdag werd het vaccineren van AstraZeneca weer herstart na een pauze van 1,5 week door zorgen over bijwerkingen.

"Het zou kunnen dat mensen bijvoorbeeld een sms hebben gekregen dat ze hun afgezegde afspraak weer opnieuw konden gaan maken, maar dat mensen dat niet direct zijn gaan doen. En dachten: ik doe het wel een weekje later", zei De Jonge gisteren.

Draagvlak

"Ik realiseer me dat het een ingewikkelde puzzel is", reageert Bergkamp. "Maar wees realistisch. Minister De Jonge is het boegbeeld van de corona-aanpak, mensen moeten niet cynisch worden over de dingen die hij zegt omdat uitspraken een paar dagen later steeds weer anders blijken te liggen."

Bergkamp wijst erop dat de steeds veranderende cijfers ook afbreuk doen aan het draagvlak voor de vaccinatie-aanpak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brits vaccinatieschema op stoom, inwoners mogen steeds meer: 'Ik ben zo blij!'

Op stoom

Overigens voorspelde De Jonge gisteren dat het aantal achterblijvende prikken van korte duur is. De prognose van het aantal prikken ligt voor deze week op 500.000, en De Jonge heeft 'goede hoop' dat dat aantal deze week wel gehaald wordt. Onder meer de huisartsen krijgen daarvoor extra vaccins aangeleverd en mogen meer mensen uitnodigen dan eerder aangekondigd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie wordt deze week dan ook een flinke bres in de voorraad vaccins die op de plank ligt geslagen; die moet eind deze week zijn teruggelopen van zo'n 700.000 naar ongeveer 360.000. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore