'Functie elders'

Ex-verkenners bieden 'diepgevoelde excuses' aan voor formatieblunder

29 maart 2021 15:10 Aangepast: 29 maart 2021 20:57
Ollongren met de aantekeningen.

Oud-verkenners Ollongren en Jorritsma hebben in een brief aan de Tweede Kamer hun excuses aangeboden voor de inhoud van de omstreden verkenningsmemo, die te zien was op een ANP-foto. De twee politici nemen alle schuld op zich voor de uitgelekte notitie. Volgens politiek verslaggever Fons Lambie blijven een aantal cruciale vragen nog altijd onbeantwoord.

'Er zijn slechts twee mensen verantwoordelijk voor het bestaan en de inhoud van het memo en dat zijn wij', schrijven de twee oud-verkenners Ollongren en Jorritsma. Deze week is er een debat met de Tweede Kamer over de kwestie. De twee ex-verkenners zeggen 'in alle deemoed' bereid te zijn om in debat  'nadere inlichtingen' te geven.

Cruciale vragen onbeantwoord

Vorige week blunderde Kajsa Ollongren doordat zij een voorbereidingsmemo niet goed had weggestopt. In die memo stond onder meer: 'functie elders' voor Pieter Omtzigt. 

"Ollongren en Jorritsma trekken het boetekleed aan, in een brief die bol staat van de excuses en deemoed", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar een aantal cruciale vragen zijn nog niet beantwoord: wie precies heeft de cruciale passage opgeschreven? Wie heeft de woorden 'functie elders' geopperd en met welke bedoeling? En waarom? Dat is in deze brief nog niet duidelijk."

Bekijk ook: opmerking over Omtzigt was niet van mij

Premier Rutte liet vorige week nog weten dat de opmerking over Omtzigt was niet van hem was.

Blunder

De pijnlijke memo over de formatie lekte vorige week donderdag uit nadat Ollongren halsoverkop het Binnenhof moest verlaten omdat ze corona bleek te hebben. Vooral de aantekening over de nummer 2 van het CDA, Pieter Omtzigt, heeft veel losgemaakt.

Ook wordt in de aantekeningen gerept van een mogelijke kabinetspositie voor CDA-leider Wopke Hoekstra. Verder houden de 'linkse partijen elkaar niet echt vast', aldus het document.

Onvoldoende

Niet iedereen neemt genoegen met de reactie van de twee oud-verkenners. PvdA-leider Lilianne Ploumen laat weten: "Deze uitleg is onvoldoende. De onderste steen moet boven om het vertrouwen in de formatie te herstellen, daarvoor is een Kamerdebat nodig."

SP-leider Marijnissen vindt 'dit nieuwe briefje volstrekt onvoldoende.' PVV-leider Geert Wilders pleit er zelfs voor dat Ollongren stopt als demissionair minister. 

Dit schrijven de twee oud-verkenners:

Ollongren en Jorritsma noemen de gang van zaken 'zeer ongepast'. 'Dit had niet mogen gebeuren omdat de heer Omtzigt een gekozen volksvertegenwoordiger is. Dit had niet mogen gebeuren omdat het vanzelfsprekend niet aan verkenners is zich te bemoeien met mogelijke personele aangelegenheden. Het is al met al zeer ongepast.'

Over de totstandkoming van de het memo schrijven ze: 'Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de heer Omtzigt. Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de onderhandelingsstijl van de heer Hoekstra. Geen van de fractievoorzitters is verantwoordelijk voor het aandragen van welke gesprekspunten dan ook.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oud-informateur over uitgelekte notitie Ollongren: 'Bizar, zo informeel als het gaat'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore