23 zetels in peiling

Omtzigt mateloos populair, maar eigen partij niet waarschijnlijk

28 maart 2021 15:44 Aangepast: 28 maart 2021 19:10
Wopke Hoekstra en Pieter Omtzigt, de nummer 1 en 2 van het CDA Beeld © ANP

De verkiezingen zijn voorbij, maar volgens een peiling van Maurice de Hond zou Pieter Omtzigt (CDA) kans maken op 23 zetels als hij een eigen partij zou hebben. Alleen de VVD zou in de peiling meer zetels dan Omtzigt binnenhalen. Toch lijkt een breuk tussen Omtzigt en CDA niet waarschijnlijk.

In de hypothetische peiling krijgt de VVD 32 zetels, 'Lijst Omtzigt 23, D66 22, de PVV 13 en het CDA 9. "Dit laat zien hoe populair Omtzigt op dit moment is, ook bij kiezers van andere partijen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Bij de verkiezingen haalde hij als CDA-kandidaat al ruim 342.000 voorkeursstemmen, maar is in potentie dus nog groter."

Bekijk ook: hier stemde één op de drie op Omtzigt

In het Twentse Tubbergen is Pieter Omtzigt mateloos populair. "Hij is de stem van het oosten in Den Haag."

Het CDA-Kamerlid is razend populair, maar zit nu overspannen thuis. Omtzigt heeft niet alleen maar vrienden in Den Haag: door zijn pitbull-achtige aanpak in verschillende dossiers wordt hij lastig ervaren, door verschillende bewindslieden in het vorige kabinet, zelfs eigen partijgenoten. Er zou de afgelopen weken sprake zijn geweest van een fluistercampagne binnen het CDA tegen Omtzigt, waarin uitgebreid werd gespeculeerd over de geestelijke gesteldheid van het Kamerlid. 

'Functie elders'

Des te pijnlijker was het toen afgelopen week een aantekening van verkenner Kajsa Ollongren uitlekte waarop stond: 'positie Omtzigt, functie elders'. Ook wordt in de aantekeningen gerept van een mogelijke kabinetspositie voor CDA-leider Wopke Hoekstra. Dat de verkenners de toekomst van Kamerleden behandelen, wordt als vreemd ervaren. Het is niet gebruikelijk dat het zo vroeg in de formatie al over specifieke mensen en posities gaat.

Het is ook niet duidelijk van wie de opmerking over Omtzigt kwam. De nieuwe verkenners zeggen dat het om eigen aantekeningen van hun collega's ging en Mark Rutte ontkent dat hij of Sigrid Kaag er iets over gezegd hebben: 

Demissionair premier Mark Rutte reageerde gisteren op wat er is gebeurd rond de formatiegesprekken. Hij vindt het 'ongelooflijk vervelend', maar zegt dat de opmerking over Omtzigt niet van hem kwam.

Omtzigt zit zelf al enige tijd oververmoeid thuis, onder andere door zijn inspanningen in de toeslagenaffaire, dus hij heeft nog niet gereageerd op alle ophef. Wel liet zijn vrouw op Twitter weten dat hij zijn kiezers 'niet in de steek laat'. 

"De komende week wordt cruciaal, want dan gaan we de uitleg horen van de ex-verkenners in een debat. Dat wordt zeer bepalend: voor de opstelling van het CDA richting andere partijen, voor de formatie van een nieuw kabinet en uiteraard voor Pieter Omtzigt zelf", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Echtgenote Pieter Omtzigt: 'Hij laat zijn 342.000 kiezers niet in de steek'

"Binnen het CDA zijn er zeker mensen die zich zorgen maken: blijft Omtzigt de partij wel trouw, na al het gedoe van de afgelopen maanden?", zegt Lambie. "Maar zelf heeft Omtzigt altijd gezegd bij het CDA te willen blijven. Ook na de dramatische lijsttrekkersverkiezing is die vraag hem nadrukkelijk gesteld. Vorige week bevestigde CDA-leider Hoekstra dat Omtzigt bij het CDA blijft."

Meer dan een doorsnee kamerlid

Binnen het CDA had Omtzigt al een zeer onafhankelijke positie, zegt Lambie. Hij was met veel voorkeurstemmen verkozen en heeft de afgelopen jaren verschillende portefeuilles onder zijn hoede gehad.

In het verleden is vaker geprobeerd om Omtzigt een andere plek te geven. Ooit is hij zeer laag op de lijst gezet en met voorkeursstemmen teruggekomen. Daarnaast is gesuggereerd of hij naar het Europees Parlement zou vertrekken. "Omtzigt is veel meer dan een doorsnee CDA-Kamerlid. Dat bewijst deze peiling opnieuw."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore