Vertrouwen herstellen

Oud-verkenners: aantekening over Omtzigt berust op inventarisatie

26 maart 2021 17:45
Ollongren met de aantekeningen.

De verkenners Tamara van Ark en Wouter Koolmees zullen zich inzetten om het vertrouwen te herstellen dat is geschaad door het uitlekken van aantekeningen van de vorige verkenners. Zij stellen daarnaast dat volgens de oud-verkenners de uitgelekte aantekening over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt met geen enkele van de 17 lijsttrekkers zou zijn besproken.

Verkenner Kajsa Ollongren werd gisteren ernstig in verlegenheid gebracht toen ze bij haar plotselinge vertrek vanwege een coronabesmetting, formatieaantekeningen zichtbaar hield voor fotografen. Door in te zoomen op de foto zijn de aantekeningen gedeeltelijk leesbaar. Op het papier is onder meer te lezen: 'positie Omtzigt, functie elders'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantekeningen verkenner Ollongren per ongeluk zichtbaar: 'Omtzigt, functie elders'

Ollongren en Jorritsma traden af nadat de aantekeningen waren uitgelekt. Zij werden opgevolgd door Van Ark en Koolmees.

Inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken

"Onze voorgangers hebben aangegeven dat deze passage geen weergave is van de gevoerde gesprekken met de zeventien gewezen lijsttrekkers en op geen enkele wijze met de gewezen lijsttrekkers is besproken", schrijven Van Ark en Koolmees, na navraag bij oud-verkenners Ollongren en Annemarie Jorritsma.

"De passage berust volgens onze voorgangers op een inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media."  Het zou gaan om een interne notitie, die was 'bedoeld ter voorbereiding op mogelijke onderwerpen in de volgende ronde van gesprekken'.

Vertrouwen herstellen

De verkenners schrijven verder dat ze het zeer betreuren dat een lid van de Tweede Kamer 'onderwerp is geworden van vertrouwelijk overleg en vervolgens van een publieke discussie'. Zij stellen dat daardoor het vertrouwen is geschaad en dat dat niet had mogen gebeuren. Koolmees en Van Ark schrijven dat zij zich inzetten om 'het vertrouwen te herstellen en  herhaling van de ontstane situatie te voorkomen'.

Om dat voor elkaar te krijgen gaan ze met alle zeventien lijsttrekkers opnieuw spreken voor de vorming van een nieuw kabinet.

Debat over blunder

Een meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief VVD en D66, willen een debat na het geblunder in de formatie. Het is vrijwel zeker dat het er komt. Aankomende woensdag wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd, mogelijk wordt het debat gelijk op die dag gevoerd. Het is de vraag of de oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma daarbij kunnen zijn. Ze hebben beide gezegd dat te willen doen, Ollongren is dan misschien nog niet hersteld van de coronabesmetting die ze heeft opgelopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore