Ga naar de inhoud
Uitgelekte aantekeningen

Kamervoorzitter Arib wil duidelijkheid oud-verkenners over uitgelekte aantekeningen

Jorritsma en Ollongren. Beeld © ANP

De voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, wil opheldering van de oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma. Ze wil weten hoe de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt terecht is gekomen in de gisteren uitgelekte aantekeningen. Dat schrijft Arib in een brief aan de oud-verkenners.

Arib vraag Ollongren en Jorritsma om een uitgebreid verslag van hun werkzaamheden in verband met het debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Ook wil Arib dat zij zich beschikbaar houden voor een debat. Een ruime Kamermeerderheid wil inmiddels zo'n debat. Dat zal waarschijnlijk volgende week worden gevoerd.

Arib vraagt in haar brief ook expliciet naar de aantekeningen over Omtzigt, die duidelijk werden toen Ollongren hals-over-kop vertrok nadat duidelijk was dat ze corona had. Op een foto van een ANP-fotograaf waren delen van haar aantekeningen te lezen, onder meer 'positie Omtzigt, functie elders'.

Kamermeerderheid
Lees ook:
Kamermeerderheid wil debat over uitgelekte stukken formatie

Beschikbaar houden

De Tweede Kamervoorzitter schrijft aan Ollongren en Jorritsma: "Inmiddels is ook duidelijk dat de genoemde aantekeningen - wat de status daarvan ook moge zijn - politiek en maatschappelijk vragen hebben opgeroepen, onder andere omdat er een gekozen volksvertegenwoordiger van de Tweede Kamer met naam en toenaam in voorkomt."

Arib wil daarom 'op korte termijn een zo volledig mogelijk verslag' van de twee over hoe ze hun opdracht hebt opgevat en uitgevoerd. Ook vraagt Arib aan de twee om zich 'beschikbaar' te houden 'voor het verschaffen van inlichtingen tijdens een debat indien de nieuwe Tweede Kamer daartoe besluit'.

Jorritsma en Ollongren aanwezig

De oud-verkenners Ollongren en Jorritsma laat beiden op Twitter weten dat ze bereid zijn om een toelichting te geven aan de Tweede Kamer.

Rutte gaf gisteravond aan dat die opmerking niet van hem of Sigrid Kaag kwam:

Bekijk ook:

02:09
Rutte: opmerking over Omtzigt was niet van mij
Aantekeningen
Lees ook:
Aantekeningen verkenner Ollongren per ongeluk zichtbaar: 'Omtzigt, functie elders'