Ga naar de inhoud
Uitlekken aantekeningen formatie

Echtgenote Pieter Omtzigt: 'Hij laat zijn 342.000 kiezers niet in de steek'

Omtzigt en zijn vrouw brengen hun stem uit bij de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld © ANP

De echtgenote van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, Ayfer Koç, reageert kwaad op het uitlekken van de aantekeningen van de verkenners waarin wordt gesproken over een 'functie elders' voor haar man. "Dus deze politieke leiders hebben een exitfunctie voor een hardwerkende volksvertegenwoordiger die zijn ziel en zaligheid heeft ingezet voor onze rechtsstaat", twittert Koç.

Gisterochtend waren de aantekeningen van verkenner Kajsa Ollongren zichtbaar toen ze onverhoopt vertrok nadat ze had gehoord dat ze een coronabesmetting had opgelopen.

Op een foto van een vertrekkende Ollongren waren documenten te zien waarvan de teksten gedeeltelijk leesbaar waren. Het ging om een lijst met kort opgeschreven 'aandachtspunten' voor de gesprekken. Daarin wordt onder meer gerept over een 'functie elders' voor CDA'er Omtzigt.

Aantekeningen
Lees ook:
Aantekeningen verkenner Ollongren per ongeluk zichtbaar: 'Omtzigt, functie elders'

Fluistercampagne

Dat is pijnlijk omdat CDA-Kamerlid Omtzigt zeer populair is onder kiezers en veel voorkeurstemmen kreeg, maar moeilijk ligt binnen zijn partij. Er zou de afgelopen dagen sprake zijn van een fluistercampagne tegen Omtzigt, waarin uitgebreid werd gespeculeerd over de geestelijke gesteldheid van het Kamerlid.

Omtzigt zelf heeft de afgelopen dagen niet gereageerd. Gisteren reageerde zijn vrouw dus wel op Twitter.

Boze Hoekstra

CDA-leider Wopke Hoekstra eiste na het uitlekken van de tekst, dat de verkenners duidelijk zouden maken dat de aantekeningen geen weergave waren van een gesprek met hem.

Opstappen

De verkenners Ollongren en Annemarie Jorritsma zagen door de ontstane situatie geen andere mogelijkheid dan opstappen. Zij lieten gisteren aan het begin van de middag in een verklaring weten dat het ging om door hun voorbereide aantekeningen en geen weergave van gevoerde gesprekken.

"De notities die in beeld zijn gekomen waren inventariserende voorbereidingsnotities voor de verkenners die vanmorgen besproken zouden worden en bedoeld waren als voorlopige input voor de volgende ronde in de verkenningsfase. Deze notities waren geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken en zijn nog met geen van de onderhandelaars besproken."