Sionkerk

Rutte: coronamaatregelen loslaten in kerk Urk is onverstandig

24 maart 2021 17:10 Aangepast: 24 maart 2021 17:13
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Rutte noemt het onverstandig dat het kerkbestuur van de Sionkerk in Urk heeft besloten dat bezoekers zich niet aan de coronamaatregelen hoeven te houden. Volgens Rutte is het 'ook heel christelijk om de verantwoordelijkheid die je voelt voor de medemens zwaar te laten wegen'. "Ik doe echt een oproep op hun verantwoordelijkheidsgevoel", zei Rutte.

Bezoekers van de Sionkerk in Urk hoeven zich van het kerkbestuur niet langer te houden aan de coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje of de anderhalve meter afstand. Alle leden zijn weer welkom en ook andere maatregelen worden losgelaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerk op Urk laat coronamaatregelen los: 'Wij creëren eigen fieldlab-experiment'

Het overheidsadvies is om met maximaal 30 mensen samen te komen in gebedshuizen, maar veel kerken hanteren de richtlijn dat bij relatief weinig besmettingen 100 mensen een dienst kunnen bijwonen. De kerken noemen dat 'maatwerk'. Ook buiten Urk zijn er wel kerken die (veel) meer mensen toelaten, maar voor zover bekend is de Sionkerk de eerste kerk die helemaal geen beperking van het bezoekersaantal meer aanhoudt.

'Eigen fieldlab'

De woordvoerder van de Sionkerk zegt dat de afgelopen maanden 200 mensen werden toegelaten in de kerk, die in normale tijden ruimte biedt aan een kleine 500 mensen. Volgens hem waren er toen nul besmettingen in de kerk. Hij vindt dat het loslaten van de maatregelen moet worden gezien als een 'eigen fieldlab'.

Afgelopen zondag zaten bij beide diensten naar schatting tussen de 350 en 400 gelovigen in de kerk. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Het besluit veroorzaakt woede en onbegrip. Virologen zijn niet blij met het besluit van de kerk, en ook de Gereformeerde Gemeenten, de koepel van gereformeerde kerken in Nederland, zegt in een reactie dat 'dit niet ons standpunt' is.

Rutte: 'Klaar mee'

Ook premier Rutte kan er weinig begrip voor opbrengen. "We zijn er allemaal klaar mee. Maar op die manier kan het virus weer welig tieren en liggen de ziekenhuizen zo meteen weer vol", zei Rutte.

"Ik vraag iedereen in Nederland, ook de kerkgemeenschap in Urk, om gezamenlijk die inspanning te blijven leveren om het virus te bestrijden. Ze hebben ook een verantwoordelijkheid als kerkgemeenschap in Nederland en het is volgens mij ook heel christelijk om de verantwoordelijkheid die je voelt voor de medemens zwaar te laten wegen. Maar ik doe echt een oproep op hun verantwoordelijkheidsgevoel."

Bekijk ook: Waarom zingen de kans op corona kan vergroten

Tegen overheidsadvies in is in de Sionkerk ook altijd gezongen. Waarom dat een probleem kan zijn, leggen we uit in deze video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore