Ga naar de inhoud
Punten op een rij

VVD en D66 vrijwel zeker van deelname kabinet, maar verschillen zijn aanzienlijk

D66-leider Sigrid Kaag en VVD-leider Mark Rutte. Beeld © ANP

VVD en D66 mogen als grote winnaars van de verkiezingen het voortouw nemen bij de vorming van een nieuw kabinet. Beide partijen lijken bijna zeker van kabinetsdeelname, maar hoe zit dat wat betreft hun standpunten? We zochten op wat de grootste verschillen zijn en Frits Wester legt uit of die wel te overbruggen zijn.

Kinderopvang

Eén van de prominente verkiezingsbeloftes van D66 is vier dagen per week gratis kinderopvang. De VVD is daar geen voorstander van, blijkt uit het verkiezingsprogramma van de liberalen. Maar de VVD wil wel goedkopere kinderopvang.

Rekeningrijden

D66 is voorstander van rekeningrijden. De partij wil de belasting voor het bezit van een auto vervangen door een kilometerheffing voor auto’s op basis van CO2-uitstoot, plaats en tijd. De VVD heeft moeite met het woord rekeningrijden. Wel wil de VVD voor rijders van elektrisch vervoer een vast bedrag per kilometer gaan invoeren.

Vleesbelasting

D66 wil dat de negatieve gevolgen van vleesproductie voor het klimaat, het milieu en de luchtkwaliteit worden meegenomen in de verkoopprijs. De VVD wil dat niet. De partij vindt het verhogen van belasting op boodschappen geen goede manier om mensen gezonder te laten eten en drinken.

D66
Lees ook:
D66 krijgt er nog een Kamerzetel bij, VVD verliest een zetel

Bezuinigen publieke omroep

De VVD wil bezuinigen op de publieke omroep en wil dat die zich voortaan alleen nog richt op nieuws, cultuur en educatie. D66 vindt ‘in tijden van nepnieuws en desinformatie de noodzaak van gedegen journalistiek enorm hoog’. Bezuinigen op de publieke omroep past daar volgens de partij niet bij.

Boerkaverbod afschaffen

De VVD wijst erop dat gezichtsbedekkende kleding de afgelopen jaren verboden is geworden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en bij gemeenten. De partij wil nu ook zo’n verbod in het openbaar. D66 voelt daar niets voor. De partij vindt dat iedereen vrij is om zelf te bepalen welke kleding hij of zij draagt. De overheid hoort dat niet te bepalen, ook niet in publieke ruimtes.

Kerncentrale bouwen

De VVD vindt kernenergie onmisbaar om de afspraken uit het Klimaatverdrag van Parijs na te komen. D66 noemt in het verkiezingsprogramma vooral de grote nadelige maatschappelijke gevolgen van kernenergie. Ook wil de partij de bouw van een kerncentrale niet subsidiëren met belastinggeld.

Woningen op landbouwgrond

De VVD schrijft in haar verkiezingsprogramma tegen verdere krimp van de landbouw te zijn en vindt dat woningen op veel plekken gebouwd kunnen worden, ‘zowel binnen als buiten steden’. D66 wil juist meer ruimte voor huizen, waardoor er minder overblijft voor landbouw.

Bekijk ook: 'Formatie wordt nog flinke legpuzzel'

03:38
Frits Wester blikt vooruit naar de formatie van een nieuw kabinet.
Jorritsma
Lees ook:
Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) aan de slag als verkenners in kabinetsformatie

Excuses slavenhandel

D66 vindt dat de Nederlandse staat excuses moet aanbieden voor haar rol in de wereldwijde slavenhandel en slavernij. De VVD noemt slavernij een vreselijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis, maar wil geen excuses aanbieden.

Meer vluchtelingen opnemen

De VVD wil vluchtelingen zoveel mogelijk in de regio opvangen waar zij vandaan komen. D66 schrijft deze mensen niet in de kou te willen laten staan, maar ze juist in nationaal en Europees verband te willen opvangen.

Meer geld naar ontwikkelingshulp

De VVD wil niet meer geld uittrekken voor ontwikkelingshulp. De partij denkt dat handel en ondernemerschap veel beter zijn voor de ontwikkeling van armere landen dan de 'goedbedoelde maar vaak weinig effectieve hulpprojecten'. D66 vindt juist dat door ontwikkelingshulp wordt bijgedragen aan stabiele samenlevingen elders in de wereld.

Hoger minimumloon vanaf 21 jaar

De VVD wil een hoger minimumloon, van circa 10 procent. D66 wil het minimumloon de komende kabinetsperiode met minstens 10 tot 20 procent verhogen, en het daarna geleidelijk laten stijgen.

Frits Wester: 'Verschillen tussen beide partijen overbrugbaar'

Politiek commentator Frits Wester: "Er zitten best grote verschillen tussen de verkiezingsprogramma’s van VVD en D66, maar ze zijn niet echt principieel van aard. Het gaat vrijwel steeds om de maatvoering. Het gaat eigenlijk om zaken die je bij elkaar op kunt tellen en dan weer door twee kunt delen."

"Neem de verhoging van het minimumloon. De één wil 10 procent verhoging de ander 20. Dan kun je elkaar vinden op de helft. Natuurlijk is het niet altijd zo simpel, maar het gaat steeds om punten waarop je elkaar wel ergens kunt vinden. Bij bijvoorbeeld ethische kwesties als voltooid leven of, om iets extreems te noemen, de doodstraf, is dat veel lastiger. Dat soort dingen kun je niet half of een beetje doen. Maar dit soort problemen doen zich bij beide liberale partijen niet voor."