Ga naar de inhoud
Nieuwe tussenstand

D66 krijgt er nog een Kamerzetel bij, VVD verliest een zetel

Sigrid Kaag sprong op de tafel tijdens de verkiezingsuitslag.

D66 wint toch nog een zetel in de Tweede Kamer. De partij gaat van 23 naar 24 zetels in de tussenstand. Dat gaat ten koste van de VVD. De partij van Mark Rutte blijft wel de grootste, maar zakt van 35 naar 34 zetels.

De verschuiving komt doordat Amsterdam vandaag zijn definitieve uitslag heeft vastgesteld. D66 kreeg in de hoofdstad net geen 100.000 stemmen (22,7 procent), de VVD werd er tweede met ruim 55.000 stemmen (12,6 procent). Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

Den Haag is de laatste

Den Haag komt vandaag als laatste gemeente met de uitslag. De VVD lijkt daar de grootste partij te worden, net voor D66. Morgen wordt ook bekend hoe Nederlanders in het buitenland hebben gestemd. In die groep krijgt zowel VVD als D66 vaak veel stemmen.

Het
Lees ook:
Het geheim achter slim formeren: 'Ik word er soms nog zwetend wakker van'

Blijft gelijk

De zetelverdeling voor de andere partijen in de Tweede Kamer blijft gelijk. De PVV krijgt zeventien zetels en het CDA vijftien. De SP en de PvdA komen elk met negen mensen in de Kamer. GroenLinks zakt van veertien naar acht zetels, Forum voor Democratie stijgt van twee naar acht. De Partij voor de Dieren groeit van vijf naar zes zetels.

De ChristenUnie blijft staan op vijf en de SGP en DENK op drie. 50PLUS houdt één Kamerzetel over. Vier partijen komen nieuw in de Kamer: JA21 en Volt met drie zetels, BIJ1 en de BoerBurgerBeweging met één zetel.  

Bekijk ook: Eerste reactie Rutte na exitpoll

00:59
Rutte na exitpoll: 'Er ontglipte mij een kleine vreugde-uiting'
Rutte
Lees ook:
Rutte bij start onderhandelingen: 'Ook serieus kijken naar JA21'