Ga naar de inhoud
'Verkeerde indruk'

Sigrid Kaag heeft spijt van uitspraak over beëindigen avondklok

Sigrid Kaag Beeld © ANP

Sigrid Kaag heeft spijt van de hoopvolle uitspraken die ze vrijdag deed over de avondklok. Ze heeft een aantal ministers dit weekend laten weten dat ze iets te kort door de bocht is geweest met haar uitspraken, melden ingewijden aan RTL Nieuws. Ze had zich niet 'zo handig uitgedrukt' waardoor de uitspraak 'een verkeerde indruk maakte'.

Vrijdag trok D66 het coronadebat naar zich toe. D66-leider Sigrid Kaag was nog euforisch na haar verkiezingsresultaat en sorteerde al vrolijk voor op het OMT-advies en het Catshuisoverleg. "Die avondklok? Die moet er heel snel af", zei Kaag vrijdag voor het oog van de camera's. 

Avondklok moet er heel snel af

Met de aanstaande omschakeling naar de zomertijd 'wordt het nog lastiger'. Kaag vreesde dat met het ingaan van de zomertijd, komende zondag, vooral jongeren moeite hebben zich hieraan te houden. "De rek is er bij veel mensen uit", zei ze. 

Niet veel later werd bekend dat er 7400 nieuwe besmettingen waren gemeld in de 24 uur daarvoor, het hoogste aantal sinds begin januari. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moest naar eigen zeggen 'naar adem snakken' toen hij het nieuwe besmettingscijfer hoorde. 

Catshuisoverleg:
Lees ook:
Catshuisoverleg: avondklok blijft van kracht, terrassen met Pasen nog niet open

Verkeerde indruk 

Ingewijden melden aan RTL Nieuws dat Kaag dit weekend aan verschillende ministers heeft laten weten dat ze zich 'niet zo handig heeft uitgedrukt' en dat ze hiermee 'een verkeerde indruk had gemaakt'. 

"Het was geen echt excuus, maar wel een nederige verklaring voor haar wat onbezonnen optreden", zegt een betrokkene. Geert Wilders heeft al via Twitter laten weten dat hij Kaag deze week stevig over de kwestie wil bevragen. 

Lisa
Lees ook:
Lisa (D66) eerste transgender persoon in Kamer: 'Belangrijk en historisch'

Nieuwe persconferentie 

Morgenavond om 19.00 uur zullen premier Rutte en minister De Jonge weer een coronapersconferentie geven. De huidige coronamaatregelen blijven voorlopig van kracht. Vanwege de hoge besmettingscijfers worden voorlopig geen versoepelingen verwacht, maar er worden waarschijnlijk ook geen extra maatregelen genomen.

Ook zou het nog te vroeg zijn voor het heropenen van het hoger onderwijs en de buitenschoolse opvang. D66-minister Ingrid van Engelshoven, die zich tot dusver relatief stil hield over het coronabeleid, zei vrijdag nog dat 'een dag in de week naar de universiteit of hogeschool een belangrijke stap is'.

Bekijk ook: 1500 feestgangers gaan los op eerste testfestival

01:49
'Ik heb de dag van m'n leven!', 1500 feestgangers gaan los op eerste testfestiva