5 tips voor snelle keuze

Een op de vijf kiezers weet nog niet waarop hij stemt

17 maart 2021 07:17 Aangepast: 17 maart 2021 14:09
Wie wordt het? Vandaag gaan miljoenen mensen naar de stembus.

Bijna een op de vijf kiezers weet vanochtend bij het opstaan nog altijd niet wat ie gaat stemmen. Om 07.30 uur zijn 9200 stembureaus opengegaan voor alle stemgerechtigden. Nog zwevend? Met deze vijf tips kun je binnen een uurtje tot een stemkeuze komen.

Nog nooit viel er zo veel te kiezen. 37 partijen doen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege de coronapandemie zijn deze verkiezingen nu al historisch. Kwetsbare kiezers konden gisteren maandag en gisteren al stemmen.

Ook konden kiezers van zeventig en ouder (in totaal 2,4 miljoen) per post hun stem uitbrengen. Helemaal zonder slag of stoot ging dat niet: vanwege gedoe met enveloppen paste minister Ollongren gisteren alsnog de spelregels aan.

Pas kiezen in stemhokje

En er sneuvelden meer records. Nog nooit gebruikten zo veel mensen een stemhulp. Een kleine zeven miljoen mensen vulden de StemWijzer in. "Het Kieskompas is al meer dan twee miljoen keer ingevuld", zegt onderzoeker André Krouwel, de man achter de stemhulp.

Het aantal zwevers is volgens Krouwel groot, maar niet groter dan voorgaande jaren. "Tussen de 15 en 20 procent van de kiezers zweeft op deze laatste dag nog. 4 procent bepaalt de keuze zelfs pas onderweg naar het stemhokje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wilders, Hoekstra of toch Kaag? Spannende strijd om belangrijke tweede plek

VVD bovenaan 

Dan de peilingen. Daar staat de VVD nog altijd bovenaan. Maar voor de liberalen kunnen de verkiezingen niet snel genoeg komen. De partij van Rutte zakt steeds iets verder weg.

Achter de nummer één speelt zich een spannende strijd af. De PVV staat op de tweede plek, maar het verschil is klein met de achtervolgers D66 en CDA. D66 heeft de wind in de rug, maar CDA-leider Wopke Hoekstra heeft de strijd nog niet opgegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte lijkt onaantastbaar, maar 'campagne had niet veel langer moeten duren'

Eerste hulp bij stemmen

Zweef je nog maar wil je toch een goede stemkeuze maken? Deze tips van politicoloog Martin Rosema helpen je. Het kost je een hooguit een uurtje.

1. Doe nog een stemhulp

Rosema: "Ik raad aan om twee soorten stemhulpen te doen. Eentje om de toekomstplannen van de partijen te beoordelen, bijvoorbeeld de StemWijzer. En een stemhulp om te kijken wat de partijen hebben gedaan, zoals de StemChecker."

2. Drink nog eens koffie met een vriend of je ouders

Wat vind je belangrijk? Wat zijn belangrijke issues? Soms is het moeilijk om dat alleen te bepalen. "Maar door een goed gesprek met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een goede vriend of je vader of moeder, kun je daar beter achter komen. Als je weet wat je belangrijk vindt, kun je ook beter bepalen welk partij bij je past."

3. Kijk een debat terug

Kies een debat tussen partijen waar je nog tussen twijfelt, zegt Rosema. "Er zijn best veel 1-op-1-debatten geweest. Tussen bijvoorbeeld Ploumen of Kaag en Hoekstra en Klaver. Rutte stond veel tegenover Wilders. Zo'n debat kijken, kan je verder helpen." 

4. Vertrouw op je gevoel

Vertrouw in je stemhokje ook op je gevoel dat je bij een partij of lijsttrekker hebt. "Vergis je niet: het gevoel is vaak ook op veel informatie gebaseerd", zegt Rosema. "Dus je gevoel volgen in het stemhokje, is helemaal zo gek nog niet."

5. Kijk naar de peilingen

In de peilingen zie je waar jouw partij staat. Wil je dat jouw partij gaat meeregeren of wil je de concurrentie juist uitschakelen? Peilingen geven een goed beeld wie waar staat. 

Wildgroei aan Stemhulpen

De laatste dag vullen veel mensen nog een stemhulp in. De populairste is de StemWijzer. Maar er zijn er nog meer, zoals: 

Bekijk ook: Hoogtepunten van het RTL verkiezingsdebat

Dit waren de hoogtepunten van het RTL verkiezingsdebat op 28 februari.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore