Tweede Kamerverkiezingen

Wilders, Hoekstra of toch Kaag? Spannende strijd om belangrijke tweede plek

16 maart 2021 17:15 Aangepast: 16 maart 2021 20:36
D66-leider Kaag en CDA-leider Hoekstra. Beeld © ANP

De VVD van Mark Rutte staat op eenzame hoogte in de peilingen, maar om de tweede plek wordt op dit moment nog een verbeten strijd gevoerd tussen de PVV, het CDA en D66. Want die plek doet er toe. "De één na grootste partij in een nieuwe coalitie is strategisch zeer belangrijk", zegt politiek verslaggever Marieke van de Zilver.

De laatste dagen zijn veel lijsttrekkers niet van tv te slaan en wordt er nog flink geïnvesteerd in online spotjes en advertenties. Want terwijl alles erop wijst dat de VVD van Mark Rutte weer de grootste wordt, speelt zich daaronder een spannende strijd af om de tweede plek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte zoekt alvast naar meerderheden voor herstelplan

Vicepremier en minister van Financiën

Politiek verslaggever Marieke van de Zilver: "Zo groot mogelijk worden is natuurlijk voor elke partij belangrijk. Maar er is nog een belang: wie als nummer twee in het kabinet komt, levert de eerste vicepremier én mag de eerste ministerspost kiezen. Dat is meestal de minister van Financiën, want iedereen wil over het geld gaan. Volgens Rutte kan dat zelfs Wilders zijn als hij excuses maakt voor zijn minder-Marokkanenuitspraak."

Zwevende kiezers

Een jaar geleden lagen vooral PVV en CDA nog heel dicht bij elkaar in de peilingen. Ze wisselden zelfs af en toe van positie. D66 bleef wat achter. Later nam de PVV wat afstand, maar de afgelopen tijd kruipt het toch weer wat dichter bij elkaar. D66 heeft een stijgende lijn te pakken, het CDA daalt weer wat.

In de peilingwijzer, dat een gemiddelde neemt van alle peilingen, staat de VVD in de laatste update van gisteren op 36 zetels. Daarna volgt de PVV met 19 zetels, het CDA met 17 zetels, en D66 met 16 zetels. De verschillen zijn dus klein én een groot aantal kiezers, weet nog niet wat ze gaan kiezen.

Volgens politicoloog André Krouwel, de man achter Kieskompas, zweeft nog 15 tot 20 procent. "En die kiezers weten het helemaal nog niet of twijfelen tussen één of twee partijen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van debat naar interview naar talkshow: hoe blijven lijsttrekkers wakker?

Ramp voor het land

De politici houden zelf nog hun schaapjes op het droge over de strijd om plek twee. Op de vraag aan PVV-leider Geert Wilders, die in de laatste peilingen nog de tweede is, of hij de hete adem van Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) in zijn nek voelt, reageert de PVV'er lachend. "Nee, ik ben nooit zo bezig met andere partijen, behalve met de partij van de premier."

Wilders zegt zich als 'de oppositieleider' vooral te richten op premier Rutte. "Als mevrouw Kaag het goed doet, dan doet ze blijkbaar wat goed. Maar ik denk dat het een ramp zou zijn voor het land."

Voor het hoogste

D66-leider Kaag zegt tegen RTL Nieuws zich niet specifiek te richten op de tweede plek. "Wij gaan altijd voor het hoogste. En als dat de tweede plek blijkt te zijn, dan zijn we natuurlijk heel blij. Maar wij gaan voor het hoogste. Ik ga niet zeggen: doet u mij maar plek vijf."

CDA-leider Hoekstra hoopt op de steun van de zwevende kiezer. "Ik denk niet dat ik ze allemaal naar mij toe kan trekken, maar ik ben er echt van overtuigd dat heel veel mensen nog de weg naar het CDA zullen weten te vinden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore