Ga naar de inhoud
Voordringen

De Jonge weigert excuses aan 'voordringer' Van Rossem: 'Vaccineren is les in solidariteit'

Beeld © ANP

Historicus Maarten van Rossem hoeft niet naast de telefoon te gaan zitten wachten op excuses van minister Hugo de Jonge. "Dat zou ik niet doen", zei De Jonge zojuist na afloop van het ministeriële crisisberaad.

Van Rossem eiste gisteravond bij Op1 excuses van De Jonge omdat die hem egoïstisch had genoemd omdat hij voor zichzelf een vaccinatie had geregeld. 

'Ikke, ikke'

Van Rossem zei inderdaad een vaccin te hebben geregeld voor zichzelf, maar dat hij dat deed omdat zijn leeftijdsgroep ook daadwerkelijk aan de beurt was. Van Rossem is 77, en wordt dit jaar 78. "Ik deug dus wel degelijk", zei hij. 

Van Rossum pikt het niet dat De Jonge over hem twitterde: "Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken."

De historicus zei excuses te willen van de minister: "Meneer De Jonge, als u op de hoogte zou zijn geweest van wat minimaal noodzakelijk is, dan zou dit het moment zijn om uw excuses aan mij aan te bieden. Doet u dat niet, dan deug ik wel, en deugt u niet."

Voordringen in de Albert Heijn

De Jonge is niet van plan om excuses te maken: "Meneer Van Rossem heeft wekenlang geprobeerd aan de beurt te komen en uiteindelijk is het hem gelukt. Toevalligerwijs in de week dat hij aan de beurt was vanwege zijn leeftijd. Het is alsof iemand de hele tijd in de Albert Heijn bezig is om in een rij voor de kassa voor te dringen. En als het dan is gelukt, gaat hij roepen: wat een chaos is het hier, het lukt zelf om voor te dringen." 

Minister De Jonge zegt dat Van Rossem niet naast de telefoon hoeft te gaan zitten wachten. "We moeten hier niet al te veel tijd aan vuil maken." Hij wees er nog wel op dat wachten op een vaccinatie 'een grote les is in solidariteit'. "En iedereen komt vanzelf aan de beurt. Netjes op de beurt wachten."

Maarten
Lees ook:
Maarten van Rossem wil excuses van De Jonge: 'Doet u dat niet, dan deugt u niet'