Verschuiving

D66 stijgt drie zetels in peiling Maurice de Hond

14 maart 2021 09:45 Aangepast: 14 maart 2021 09:49
Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens een speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal. Beeld © ANP

De dag voordat de eerste stemlokalen opengaan is een interessante verschuiving te zien in de peiling van Maurice de Hond. D66, de partij van lijsttrekker Sigrid Kaag, is deze week met drie zetels gestegen naar 17.

Volgens opiniepeiler De Hond wordt die stijging nog enigszins afgeremd door de goede score van nieuwkomer Volt, die D66 zeker één zetel scheelt. 

Verder is in de peiling te zien dat de VVD en GroenLinks een zetel verliezen en CDA er één wint. De SP stijgt eentje naar tien, terwijl de PvdA één zetel daalt naar elf. FVD stijgt één zetel naar zes zetels.

Peiling van Maurice de Hond op zondag 14 maart. Peiling van Maurice de Hond op zondag 14 maart.

Interessant is wat er nu achter de grote koploper VVD gebeurt, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Wie worden de tweede, derde en vierde partij? Wordt de PVV weer tweede? En haalt D66 het CDA in? Voor elke partij geldt uiteraard: hoe meer zetels, hoe beter. Maar het is bijvoorbeeld ook belangrijk in de formatie wie de minister van Financiën levert. De laatste dertig jaar leverde de tweede partij in de coalitie bijna altijd de minister van Financiën. Als D66 groter wordt dan het CDA, dan kan D66 Financiën opeisen. Dus dat wordt nog spannend de komende dagen."

Hoe betrouwbaar zijn peilingen?

Met grote regelmaat brengen opiniepeilers in kaart hoe politieke partijen ervoor staan. Wat die peilingen zeggen en hoe betrouwbaar ze zijn, legt politiek verslaggever Roel Schreinemachers uit in deze video.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte lijkt onaantastbaar, maar 'campagne had niet veel langer moeten duren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore