Ga naar de inhoud
Kaartjes

Waar was de VVD het populairst en waar PvdA, PVV en CDA? Zoek het hier op

Gooimeer en de kaart van Nederland. Beeld © ANP/RTL Nieuws

Waar is de PvdA relatief populair, waar wordt er in verhouding veel op de VVD gestemd en wat stemmen ze in jouw regio? De uitslagen van de vorige Tweede Kamerverkiezingen geven een interessant inkijkje.

Let op: in de onderstaande kaartjes gaat het om percentages per gemeente. In een kleine gemeente in Groningen levert 20 procent van de stemmen per saldo minder op dan 5 procent van alle stemmen in Amsterdam.

Het cliché over waar de VVD-kiezer woont, blijkt bij de laatste verkiezingen te kloppen. Het hoogste percentage VVD-stemmers woont in Laren (47 procent), het Gelderse Rozendaal (44 procent), Wassenaar (42 procent), Bloemendaal (40 procent) en Blaricum (39 procent).

In deze gemeentes was de VVD het populairst:

Er zijn duidelijk historische patronen zichtbaar. Zo is de PvdA van oudsher groot in het noorden van Nederland. Dat is ook nu opnieuw te zien. De PvdA is populair in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

In Oost-Groningen en rond Oss en Heerlen is de SP een populaire partij. In het oosten van Groningen waren de communisten vroeger al groot en Oss is de geboortegrond van de SP. Rond Heerlen speelt de sluiting van de mijnen nog steeds een grote rol.

Biblebelt

De zogeheten biblebelt, de strook waar veel protestants-christelijke kiezers wonen, is op de kaart heel goed te zien als de stemmen op de ChristenUnie en de SGP worden samengevoegd. De aaneengesloten strook loopt vanuit Zeeland, schuin naar boven via Utrecht naar het noordoosten, om te eindigen bij de Overijsselse gemeente Staphorst.

Hier stemden relatief veel kiezers op christelijke partijen:

Greenbelt

En dan is er de greenbelt, de strook over het land waar progressieve partijen die het milieu hoog in het vaandel hebben staan, relatief populair zijn. Dat zijn dan de partijen GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren. De gordel loopt van Amsterdam, over Utrecht naar Nijmegen. Een verklaring daarvoor zijn de relatief veel jongere kiezers die in die en studentensteden wonen.

Relatief veel stemmen op partijen die progressief zijn op milieugebied:

Het CDA is groot in het oosten van Nederland; vooral in Twente wonen relatief veel CDA-stemmers. In de gemeente Tubbergen is de christendemocraten het grootst met bijna 42 procent.

Bekijk hier waar het CDA relatief groot was:

Beste voorspeller

Uit onze data-analyse wordt ook duidelijk dat Apeldoorn Zuidwest zo'n beetje Nederland in het klein is. Het stemgedrag van de wijk Zuidwest verschilt namelijk het minst van de werkelijke uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 en 2017. Ook de wijken Ridderveld in Alphen aan den Rijn en Ribbelt - Stokhorst in Enschede scoren dichtbij het landelijk gemiddelde.

Bekijk hier alle verschillende kaarten verdeling + mogelijke coalities:

Stemmen lang klassieke patronen

Politiek commentator Frits Wester ziet dat ook bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen de populariteit van politieke partijen en stromingen nog steeds volgens klassieke patronen zijn verdeeld over het land en regio’s. "Oud-links, zoals de PvdA is sterk in het noorden, GroenLinks is populair in de grote steden met veel studenten, en de SP doet het goed in de bakermat van de partij, rond Brabantse steden zoals Oss."

Ook de VVD scoort nog steeds goed in de gebieden met hogere inkomens, ziet Wester. "Net als de christelijke partijen als ChristenUnie en - vooral - SGP in de strook van zuidwest Nederland tot in Overijssel, de zogenaamde biblelbelt. Wat er de afgelopen decennia wel echt veranderd is, is dat het CDA zijn van oudsher dominante rol in het zuiden, Brabant en Limburg, is kwijtgeraakt."

Voor partijen is dit soort informatie heel prettig om te gebruiken in de verkiezingscampagne, zegt Wester. "Het is heel belangrijk om te weten in welke regio’s ze sterk scoren. Anders dan je misschien op het eerste gezicht zou denken, is het veel verstandiger om flink campagne te voeren in regio’s waar je al goed scoort, dan in regio’s of steden waar je nauwelijks voet aan de grond hebt. Het is bijvoorbeeld veel makkelijker om in een regio van 30 naar 35 procent te gaan dan van 5 naar 10 procent. Je kunt je geld en energie maar één keer inzetten. Zo zal het CDA de hoofdstad Amsterdam toch nooit voor zich winnen, net als de PvdA dat niet lukt in Aerdenhout of Blaricum."

Stad
Lees ook:
Stad en platteland stemmen steeds verschillender: 'Risico op onbestuurbaar land'